Гроздоберът в Плевенска област временно беше спрян заради лошото време. Производителите, които до момента се радваха на отлична реколта, започват да се тревожат дали дъждовете няма да оставят в масивите произведеното грозде. Сериозен проблем пред лозарите е и ниската изкупна цена, съобщи БНР.

Над 50 000 декара са лозовите масиви в областта и до момента при някои от винените сортове добивът е почти тон от декар. Според много от лозарите такава богата реколта с висока захарност на гроздето не е имало от години. От седмица гроздето прибират и стопаните от кооперацията в село Върбица. Нейният председател Христо Краев твърди, че сега всеки слънчев час е ценен и затова кооперацията е привлякла допълнително гроздоберачи.

Очаквам добивът да бъде около 500 кг от декар, което е сравнително добре, защото нашият лозов масив, който е единствен, останал по рода си, създаден едно време от лозаро-винарския комплекс, сорт каберне совиньон е с много добри показатели и го изкупуват големите фирми предимно за износ. Пазар има, макар че цената не ни удовлетворява.

Преработвателите в момента плащат между 40 и 50 ст. за килограм винено грозде.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!