И тази година ледените топчета често изненадват земеделските производители из цялата страна. Един от тях е Петър Славков, който обработва земи в пловдивското село Калояново. Съдбата и опустошителна градушка през пролетта го свързва с представителите на австрийската фирма Панамин, които обещават да изправят на крак очуканите току-що поникнали слънчогледи. 

Дори градушката не смути слънчогледа, третиран с Панамин Агро®

„Насяхме слънчогледа през месец април. Той е по експрес технологията на една от известните марки. На 6 май, точно на Гергьовден, мина една опустошителна градушка, която доста засегна посевите. Тогава реших да ползвам продуктите на Панамин, за да възстановя слънчогледа“, обясни земеделският производител Петър Славков пред Агри.БГ.

На удареното поле земеделският производител използва Панамин Агро® двукратно, като оставя и контрола с нетретирани растения. Първият път пръска с имуностимуланта 3-4 дни след падналата градушката, а втория път – след още десет дни. Разликите може да видите сами с просто око – накъсаните листа, пречупените върхове и почти унищоженият посев от градушката са възстановени. Освен това слънчогледът не стопира развитието си, а напротив – започва да расте по-бързо и буйно.

„След второто третиране и жегите, които се образуваха, се показа ефектът на Панамина за бързото развитие и израстване на слънчогледа. Така успяхме да запазим влагата в почвата и падналите валежи по-късно да му помогнат още повече да се развие“, добави Славков.

Резултатите ще станат ясни след жътвата, но към момента Петър Славков е оптимист, че ще има един добър среден добив от поне 350 кг/дка благодарение на защитата с Панамин Агро®.

„Тази година поради сухото време започнахме да сеем много по-рано. Слънчогледът малко изпреварва развитието си и мисля, че след месец, около 15–16 август, ще можем да влезем да го ожънем. Тогава ще можем да отчетем резултатите, понеже в началото на полето сме оставили контрола, за да разберем каква е ползата и дали си заслужава инвестицията. Всички знаят, че в земеделието се работи на малка печалба и трябва да се използват препарати, от които има смисъл и се вижда ефектът. Аз съм видял ефекта от Панамин и мисля, че за в бъдеще ще бъдем добри партньори с него и ще го използваме дори в пшеницата и слънчогледа следващата година“, категоричен е земеделският производител.

Екипът на Агри.БГ също посети пострадалото поле. Земеделският стопанин е оставил шест реда за контрола, които са видимо по-ниски с около 30–40 см спрямо слънчогледа, третиран с Панамин Агро®. Други разлики също има.

„Листата на слънчогледа, третиран с Панамин, са доста по-плътни, по-широки, по-зелени, по-мазни и запазват повече влагата в земята, за да не се изпарява толкова лесно. Този слънчоглед, който не беше третиран, се развиваше много по-бавно. Питите му са доста по-малки. Стъблата му са доста по-тънки и коренът ще е доста по-малък там, където не е третиран с Панамин“, разказа още стопанинът.

Всяка седмица Петър Славков обикаля нивата, прави снимки, сравнява и води статистика. След второто третиране той е напълно убеден в ефекта на антистресовия продукт, на който се е доверил, сподели производителят. Фермерът гордо ни показа как стеблата на третираните слънчогледи са два пъти по-дебели за разлика от редовете, в които липсва Панамин Агро®. 

„След като стеблото е по-дебело, питата ще бъде по-голяма, коренът ще е по-добре, по-добре ще се усвояват веществата в почвата и ще се справим добре с реколтата. Най-важното е да видим ефекта“, отбеляза Славков.

Плътно до земеделския производител, на всеки етап от развитието на посевите, е представител на фирма Панамин, който също отчита разликите в третираните с австрийския имуностимулант слънчогледи. Агрономът Анна Мирчева ни запозна отблизо с този иновационен биологичен продукт.

„Панамин Агро – това е австрийски продукт, сравнително нов на пазара за България. Представлява много фино стрити вулканични скали и минерали. Като цяло основните съставки на Панамин са калциев и магнезиев карбонат и силициев диоксид. Основното е, че се получава една химична реакция, която запасява растението с естествено свързан въглероден диоксид. По този начин растението преодолява стреса. Не само това, но и удължаваме и ускоряваме самата фотосинтеза. Силицият спомага за това да имаме и фунгистатично действие, т.е. усилваме действието на фунгицида. Също така имаме други микро- и макроелементи вътре, които спомагат за по-доброто изхранване на растението. Това подпомага преодоляване на стреса“, каза Анна Мирчева.

Агрономът уточнява, че Панамин Агро® може да се приложи при всички видове култури – зърнено-житни, овошки, зеленчуци, лозя. 

„Пролетните култури ги третираме двукратно в доза 150 г/дка. Дозата е една и съща за всяка една култура, а разликата идва от броя на третиранията“, добави експертът.

Анна Мирчева е убедена, че все повече български производители ще изберат биологичния начин на стопанисване с Панамин Агро®.

„Искам да благодаря на всички земеделски производители, които ни се довериха този сезон. Вярвам, че и занапред ще продължим работата заедно“, отбеляза агрономът Анна Мирчева.

Панамин Агро® помогна не само на Петър Славков да съживи пострадалите си култури. Много са примерите, които категорично показват, че продуктът е най-добрата застраховка срещу капризите на времето. Вижте сами някои от последните резултати на клиенти на компанията:
 
След двукратно третиране на пшеницата с Панамин Агро®, ЕТ Мъдър Хасан Али, село Мъдрево, Разградско успя да получи добив от 712 кг/дка срещу 589 кг/дка от контролата. Повишение на добива с 21% или +120 кг/дка.

Продуктът работи перфектно и в рапица. Първите резултати дойдоха от стопанството на Пестицид ЕООД, село Ветрище, Шуменско. Благодарение на есенната „застраховка” и последвалите две пролетни третирания, производителят постигна добив от 226,5 кг/дка в контролата срещу 326,4 кг/дка от трикратно третиранираните площи с Панамин Агро®. Повишение на добива с 99,9 кг/дка или 44% по-висок добив.

Страхотни резултати при пшеницата постигна и Яман Хюсмен от Караджа Фаг, Исперих. Фермерът отчете повишение на добива със 190 кг/дка, благодарение на третираните с Панамин Агро® площи в сравнение с нетретираните. Продуктът е приложен трикратно – веднъж през есента, като застраховка срещу неблагоприятно презимуване и климатични аномалии в началото на вегетацията, и два пъти през пролетта. Постигнатите отлични резултати са на фона на сериозно заплевяване с овсига на третираните площи.

Пореден впечатляващ резултат от прилагането на Панамин Агро® при пшеница отчете и стопанството на Михаил Тодоров, ЕТ ЕЛИА, Ямбол. Посевите, сорт "Екзотик", повишиха добива си с 87 кг/дка повече в третираните с Панамин Агро® площи, в сравнение с контролата или 500кг/дка срещу 413кг/дка, което е ръст от 21%.

 

Панамин КО ДЗЗД е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на PANAMIN GmbH, Австрия.

Повече информация за продукта може да получите на [email protected] и на телефон: +359 883 20 99 20.