Най-важното за един земеделец е да има добри добиви от културите, които отглежда. За да стигне до прибирането им обаче, един от основните страхове е дали климатът няма да реши друго. Градушките са един от големите ужаси на всеки стопанин. 
 
 
Именно такава стихия вилня дни преди първото издание на Международните дни на полето – България 2018. 
В парцелката, която „Панамин Ко“ подготвиха заедно с „Бревис“ за изложението, опитът с шарен слънчоглед беше повече от показателен. 
 
Заради функциите и действието на уникалния Панамин Агро®, който повишава имунитета на растенията и благодарение на малкия размер на частиците, позволяващ неговото бързо и безпроблемно усвояване през листата, растенията са преодолели стреса и негативните последици от градушката и продължават да се развиват. 
 
 
„Това, което се вижда е, че конвенционално третираните слънчогледи са с по-окапали листа и паднали надолу. Докато другите, които са третирани с Панамин, стоят по-изправени, по-свежи, по-зелени и имат сериозно изпреварващо развитие. Това е благодарение на силициевия диоксид, който е доста сериозен процент във формулата на Панамин, който спомага за неутрализиране на негативните последици от стреса“, разказа за Фермер.БГ Ангел Кинанов, управител на „Панамин Ко“ за България.
 
В Панамин Агро® има калциев карбонат и магнезиев карбонат, които осигуряват естествено свързан въглероден диоксид, благодарение на който се подсилва и ускорява фотосинтезата, а растенията се запасяват с този важен за тях елемент. 
В общия случай сушата и горещината оказват сериозно негативно влияние върху растенията. Не и върху тези, обаче, третирани с Панамин Агро®. 
 
„Растенията продължават да фотосинтезират и всъщност жегата не им влияе. Не само жегата, а както можете да забележите и последиците от градушка, суша и други видове стрес“, посочи Кинанов. 
Панамин Агро®  е антистресов продукт, който неутрализира негативните последици от стрес и повишава значително добивите. Чрез повишаването на имунитета на растението, продуктът ги прави значително по-устойчиви на болести и на нападение от гъбни патогени. 
 
 
Ангел Кинанов ни разказа повече за опита, който е проведен в полето край Пловдив. 
„Първите два реда са изцяло конвенционално третиран слънчоглед със стандартните препарати за растителна защита и подхранване. Като даже може да се направи разлика между първия и втория ред, тъй като вторият ред е прихванал малко от пръскането на следващите редове, които са с Панамин. Разликата е очевадна във височина, фаза на развитие, големина на листата. Следващите два реда е третирано с Панамин и намалени всички други продукти на 50% за растителна защита и листно подхранване. Това са следващите два реда, който се вижда, че са доста по-високи и по-развити от другите. Следващите два реда са изцяло биоопит. Един вид това е без абсолютно никакви продукти за растителна защита и без абсолютно никакво подхранване. Изцяло биослънчоглед, сорт на „Бревис“, който може да се види тук на табелата.
 
Това е шарен слънчоглед, който само те продават в България. Тука имаме друг сорт със слънчоглед, който пак тези два реда са с конвенционално третиране. Следващите редова са отново 50% редукция на всички видове препарати и третирани с Панамин. Както отново можете да забележите, че са доста по-високи от другите. И последните два реда на този сорт са изцяло пак биослънчоглед, шарен. Сорт Jumbo на фирма „Бревис“. Без абсолютно никакво третиране  - само две пръскания с Панамин през десет дни. Панамин е един вид застраховка за земеделските производители за по-добра реколта и по-добри добиви“, отбеляза Ангел Кинанов. 
 
Панамин КО ДЗЗД е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на PANAMIN GmbH, Австрия.