Миналата седмица кметът на Ел Ехидо, Испания, Франсиско Гонгора заедно със съветника по земеделие Мануел Гомес посети оранжерия, в която се отглеждат краставици. В последно време производителите страдат от ниската цена на зеленчука. В момента краставиците се продават за около 0,17 евро/кг – цена, която е под производствените разходи, пише noticiasdealmeria.com.

Има ли го още слънчевият български домат?

Кризата с цената на краставиците в Алмерия е пряко последствие от високите температури, които провокира свръхпроизводство – над 60% по-богата реколта. Това тласна цените надолу. 

Толкова наситен пазар може да бъде преодолян чрез по-добра организация по веригата и чрез активиране на мерките за справяне с кризи, казва Гонгора.

Кметът на свой ред обясни, че ситуацията няма да е за постоянно, но изисква време за разрешаването й. Тя е резултат от няколко обстоятелства – като климатични условия, излишък на продукция, конкуренция от трети страни или дефицит на капацитет за конкуренция с по-големите дистрибутори. 

Имайки предвид тези обстоятелства, Гонгора призова целия сектор да се обедини, за да преодолее кризата с цената на краставиците. Той предложи да се използват механизми, достъпни от 2009 г. – т.е. зеленчуците да бъдат изтеглени от пазара с помощта на оперативни програми на ЕС.  

Испанските фермери и търговци са наясно с критичната ситуация. Те не бива да продават продукцията на цена под себестойността им, казва още Гонгора. 

За да бъде постигнат баланс между търсене и предлагане, в Испания са изчислили, че около 30% от продукцията трябва да бъде изтеглена от пазара. 

Кметът Ел Ехидо призова местните фермери да получат достъп до информация и бази данни за различните сортове краставици с цел оптимално планиране на предлагането на готова продукция на пазара.