За поредната нагла кражба на лавандулови растения директно от нивата съобщават от дъбричката полиция, цитирани от dariknews.bg.
 
 
Сигналът за бандитската акция е подаден на ченгетата от 45-годишен добричлия вчера – 7 март, около 14:00 часа. Той обяснил, че кражбата е станала между  25 февруари до вчерашния ден.
 
Човекът разказал на униформените, че апашите са задигнали 20 000 растения лавандула от земеделска нива в землището на село Одринци.ченгетат търсят злосторниците. 
 
Това не е първият, а сигурно не е и последният случай на кражба на лавандула направо от нивата. 
Както Фермер.БГ писа преди броени дни, в землището на село Орляк, община Тервел, са отскубнати стръкове разсад от 8 декара. Стойността на щетите за ограбения земеделец е в размер на хиляди левове. 
 
Кражби на лавандула имаше и през миналата година. Тогава обяснението бе, че заради голямото търсене има дефицит на лавандулов разсад, а и цената му бе по-висока. От землището на село Богдан бяха задигнати 22 хиляди стръка, в село Сенокос 9000 броя и др.
 
„Тази година няма недостиг на разсад и цената е нормална. От около месец обаче в Добричко се сади масово лавандула, а когато растението е прясно засадено, се краде лесно", обясниха производители, цитирани от dariknews.bg.