За кражба на пчелни кошери, в които е имало и здрави пчелни семейства, са сигнализирали пчелари, съобщават Областната дирекция на МВР в Добрич. За престъплението, извършено от пчелин в Каварна, е сигнализирано в полицейското управление вчера. По информация от дежурните полицейски екипи кражбата е извършена за около два дни. Задигнати са 20 кошера с пчелни семейства и 4 празни кошера. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Фермер. БГ припомня, че пчелари от цялата страна повече от година алармират, че кражбите на кошери са все по-често явление и пчеларите го отчитат като един от най-сериозните проблеми в сектора, особено за райони, в които има високи добиви. Налага се да се вземат сериозни мерки за предотвратяване на посегателствата върху пчелните кошери, категорични са от сектора. В някои райони на страната пчелари са поставили специални чипове в рамките на кошерите, чрез които проследяват местонахождението на кошерите, ако те бъдат откраднати.

 

Според пчелари има различни начини кошерите да бъдат опазени от посегателства. Например със сензори, които показват чия собственост е даден кошер, и с помощта на четец, с който дори от разстояние може да се разчете закодираната информация за този кошер. Пред репортер на Фермер.БГ от бранша припомнят, че преди повече от две години са направили предложение в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) заради кражбите на кошери да се маркират всички кошери в страната.

 

Всеки от пчелините у нас има регистрационен номер и няма пречка да бъде направена маркировка на кошерите. Още повече, че това би помогнало както за предотвратяването на кражбите, така и в МЗХ да има точна информация за броя на пчелните семейства в страната, заявяват от браншовите пчеларски организации. Пчелари от цялата страна настояват още кражбата на кошери да бъде криминализирана.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!