Преди около месец приключи обработката на проекти по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Финансов ресурс има за 850 проекта, въпреки че 1 699 преминаха техническа и финансова оценка.

ДФЗ плати остатъка за кризисната помощ

Ако оставим това настрана, според председателя на НАЗ Костадин Костадинов предстои да излезе друг проблем.

"При много проекти, които са точкувани, рамкирани и т.н., ще има грешки. Те бяха прехвърлени на областни дирекции, които да гледат тези проекти. Но заради политически решения по места в областните градове са назначени хора, които нямат и грам понятие. 

Например в Добрич - назначена е медицинска сестра. Нали разбирате, че на такъв човек ще му пратят да гледа проект. И той какво разбира?

Прави чест на ДФЗ, че за няколко месеца прегледаха много проекти и се справиха доста бързо. Въпросът е по какъв начин. Колко качествено е направено това? Проблемите в тази посока са доста. Надявам се, ние все се надяваме, защото ние живеем с надежда, някой ден ще се оправят", коментира за Агри.БГ Костадинов.

По подмярка 4.1 се финансират инвестиции, водещи до модернизация и повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства. 

 

Вижте повече във видеото.