Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв. Това стана ясно от думите на еврокомисар Януш Войчеховски по време на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. 

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Комисията ще разгледа начините, по които може да се помогне на фермери в шест гранични на Украйна държави, като сред тях е и България. Именно те се оплакаха, че са залети от евтино украинско зърно, като за сметка на това собственото им производство застоява по складове.

Едно от възможните решения за засегнатите земеделски производители в България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия и Румъния е да получат финансови компенсации. Какво мислят обаче българските зърнопроизводители. По темата разговаряме с председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) - Костадин Костадинов.

"Какво значи отваряне на кризисния резерв? Отварянето на кризисния резерв не означава раздаване на пари на глава. Тук говорим за мерки, касаещи тези коридори и те наистина да са коридори. Мерки за създаване на складове, създаване на истински транспортни коридори - железопътни, сухопътни, които да имат възможност тази продукция да премине през нашите страни, през ЕС, и да достигне до нуждаещите се страни. Защото раздаване на пари на куп няма да доведе до никакъв ефект. Надявам се ЕК да вземе адекватни мерки, защото тя до момента не ни чуваше, защото не й е до главата", каза за Агри.БГ Костадинов.

Междувременно еврокомисар Януш Войчеховски коментира, че “няма нужда от много помощни средства, за да се разблокира пазарът в засегнатите страни в Централна и Югоизточна Европа. Най-вероятно такава компенсация ще е еднократна, тъй като проблемът ще отшуми”.

Нашите производители пък вече са готвят за по-сериозни действия, ако техният глас продължава да се пренебрегва.

"В този момент производителите в България, Румъния и Полша не са конкурентоспособни в ЕС. Знаете защо. Надявам се сега да ни чуят. Преди дни сме направили запитване до колегите в Румъния и Полша. Чакаме разговори, за да говорим за съвместни действия, ако не ни чуят.

Имахме протестни действия по градовете. Вече говорим за съвместни действия по отношение спиране по границите. 

Чакам разговорите, чуваемостта от ЕК, министрите и впоследствие ще вземем решение на ниво УС какви ще са нашите действия", каза председателят на НАЗ.