Изпращаме една трудна година, която ни направи по-силни и по-убединени. Проблемите ни съпътстваха от началото на годината и по-точно от нападението на Русия над Украйна. Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов по време на официалното откриване на Десетия агросеминар на асоциацията. 

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

“През месец май Европейската комисия взе решение да отвори т.нар пътеки на солидарност. Целта беше да се помогне на Африка и Близкия Изток, които са силно зависими от тази пшеница.

България е приятел на Украйна, но стоките, които влизат оттам, не са със същото качество”, каза Костадинов.

Той припомни, че тези факти са довели до взимането на решение за протести от страна на зърнопроизводителите на европейско ниво. 

“Следим с притеснение тенденциите на пазара. С годините успяхме да докажем, че произвеждаме висококачествено зърно”, каза председателят на НАЗ. 

Той припомни, че е изминала още една година от създаването на Стратегическия план за развитието на земеделието в Европа. 

“Една от най-важните части в него е изготвянето на Закон за браншовите организации”, отбеляза Костадинов и обърна внимание, че НАЗ от години настоява за ясни правила. “За да се случат тези неща и още, страната ни се нуждае от стабилна политическа обстановка”.

По време на откриването присъства и служебният министър на земеделието Явор Гечев. 

“НАЗ винаги е била сериозна огранизация, която е значима не само в България, но и в цяла Европа. Асоциацията винаги е била възприемчива по отношение на всяка иновация. И в тази трудна година доказвате, че в България има земеделие”, каза министърът.

Той отбеляза, че българската пшеница винаги е била еталон за качество. 

“И когато пазаруваш българска пшеница, тя е качество”, добави Гечев.

Според него опростяването на европейската политика сякаш се отлага. 

“Трябва да прилагаш политики, които не познаваш, не е достатъчно вече да си само фермер”, посочи Гечев.

Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Георги Тахов също бе гост на събитието.  

“Вие доказахте своя принос за развитие на селското стопанство, отстоявайки и защитавайки позициите на своите членове. Въпреки че ДФЗ е институция, която не участва в създаването на политики в сектора, мога да ви уверя, че имате пълна подкрепа, за да отговорим на нуждите ви с по-гъвкави схеми и мерки”, каза Тахов. 

По думите му ръководствата на Министерството на земеделието и на ДФЗ правят всичко възможно, за да защитят интересите на земеделските производители.