Човечеството е запознато с много други вируси от семейството на коронавируса, включително SARS-CoV-1 и MERS-CoV. Повечето от тях имат животински произход.

Официално: Има опасност от недостиг на храни по света

Въпреки това вирусът SARs-COV-2, който провокира COVID-19, е нов и Организацията по прехрана и земеделие (FAO) оказва подкрепа на държавите и изследователските институции в опита им да открият източника и начина на разпространение на болестта, съобщават от FAO.

Към днешна дата няма доказателството, че вирусът може да се пренася от животно на човек. При всички положения е желателно да се спазват препоръчителните хигиенни норми, когато се взаимодейства с животни. Важно е здравето на животните да не бъде компрометирано в резултат на дезинформация – това може да доведе до неумишлени последици за здравето и живота на хората.

Към момента най-големият риск за разпространението на коронавируса е предаването му от човек на човек.

За да подсигури безопасната доставка на храна, FAO използва експертна група, която редовно следи действията на световно, регионално и държавно ниво. Проследява се отблизо борбата с вируса и перспективите за ефекта му върху здравето на животните и хората.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Организацията за прехрана и земеделие наблюдава каква може да бъде ролята на животните като източник на заразата. Резултатите от изследванията ще са от полза за управлението на пандемията и справянето с нея по най-ефективния начин.

Съхраняването на непрекъснатия режим на производство на животински продукти е ключова задача. Поради това FAO е създала специални препоръки за фермерите и конкретно за работниците в животновъдните ферми.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Обречени ли са стратегическите планове на провал?

Искане: Задължителен земеделски труд за безбработни

ЕК предлага: По-високи авансови директни плащания за фермерите