Земеделието не търпи отлагане, то трябва да се работи, когато времето позволи. Днес започваме сеитбата на царевицата – за зърно (1400 дка) и за силаж (750 дка), казва Йордан Спасов – председател на земеделска кооперация „Напредък“ във Велики Преслав, за Агри.БГ.

Производители: Работата не търпи отлагане, но несигурността остава

Кооперацията в Шуменско стопанисва общо 10 хил. дка обработваема земя, като застъпва традиционните култури – ечемик, пшеница, царевица, слънчоглед. Сее още грах като азотофиксираща култура. 

„През тази пролет сме засели грах (370 дка) и млада люцерна (300 дка). Приключихме вече сеитбата на слънчогледа (2700 дка). При нас няма снежна покривка, която да ни затрудни. Работим с пълни сили, цялата техника е включена“, обяснява Спасов. 

Кооперация във Велики Преслав: „Осигурили сме семена за пролетните култури, торове и препарати, така че работим на пълни обороти.“

„Веднага след сеитбата като мероприятие валираме площите за подравняване и за  уплътняване на семената, за да може и ефектът от хербицидите да бъде по-добър“, допълва шефът на кооперацията. 

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Специално площите с люцерна и силажна царевица са предназначени за нуждите на собствената им кравеферма, в която се отглеждат 270 добитъка, предимно крави и техните подрастващи поколения. Угояват се и мъжки телета. 

„Добиваме прилични количества мляко. На ден произвеждаме до 2500 литра мляко. Задоволяваме нуждите на младите животни от майчино мляко и продаваме на свободния пазар. Имаме си сериозен партньор, който ни изкупува млякото, засега нямаме проблем с цените и плащането“, коментира Спасов.

На въпроса дали очаква сътресения на пазара или цените на зърното или млякото, той споделя, че е още рано да се каже. 

„Никой обаче не говори за земеделието, а за големи промишлени предприятия. Парите, с които държавата ще помага, няма да стигнат до нас. Досега сме били последна дупка на кавала, макар че тя е една от най-важните. Без последната дупка нищо не може да се направи“, категоричен е Йордан Спасов.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Прогноза: Рекордна зърнена реколта през новия сезон

Зърнопроизводител: Пшеницата ще поскъпне, Китай ще попълва запасите си