Красимир Кирилов от великотърновското село Шереметя е един от фермерите, които по време на епидемията от Син език през миналата година успява да предотврати заразяване на своите животни и да ги запази. Днес обаче си задава въпросът: „Аз ли излязох най-големият балък като реших да ги лекувам?“
 
При първите признаци на болестта Красимир започва да лекува всяка овца с антибиотик, разказа той пред Фермер.БГ. „Всяка една овца започнах да лекувам с антибиотик, да почиствам копитата и може би това ми помогна, но антибиотикът го давах от месец май до септември“, разказва фермерът. 
 
Превенцията му струва близо 10 хил. лева: „Костваше ми не малко средства. Те не се усещат изведнъж, понеже не се дават накуп, но като направих накрая равносметката – днес 100 лева, утре – 150, вдругиден – 50 лева... И като ударих чертата през лятото и есента отиде една десятка“.

 
„На хората, които оставиха животните си да умрат, държавата им ги плати. Аз явно излязох най-големият балък в областта като реших да ги лекувам“, коментира Красимир.  
 
Всички овце във фермата на животновъда вече са ваксинирани срещу болестта Син език и той се надява да има ефект от ваксинацията. 
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!