Проверяващите екипи от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) са установили неизпълнение на бизнес плановете на собственици на къщи за гости в област Монтана. Обектите са били субсидирани със средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

43,1 млн. лева санкции са наложени на над 100 проекта за къщи за гости

Собственици в град Вършец и село Громшин ще трябва да връщат на фонд Земеделие" субсидии на обща стойност 556 000 лева, съобщиха от клона на фонда в Монтана, предаде БТА.

Санкцията е наложена заради неизпълнение на предвидени в бизнес плановете дейности, липса на приходи, липса на активи, несъздадени работни места и създаване на изкуствено предимство за финансиране в противоречие с целите на ПРСР.

„Едната къща за гости във Вършец е получила субсидия от 391 160 лева, а другата - от 165 752 лева. Те ще трябва да бъдат възстановени на 100 процента“, уточниха от фонда.

По Програмата за развитие на селските райони в област Монтана в периода 2007-2013 г. са били подпомогнати 25 къщи за гости. Те са в общините Берковица, Вършец, Чипровци, Георги Дамяново, Лом и Бойчиновци.