От проверените на място през юни 288 проекта, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г. към момента са обработени резултатите за 276 от тях. След извършения анализ и допълнителни административни проверки, Държавен фонд „Земеделие“ стартира процедурата по откриване на производства по издаване на Актове за установяване на публично държавно вземане. 

Фал: Заключиха служители на ДФЗ в къща за гости


До момента са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв.

Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Проектите, на които не е наложена санкция към момента са 23. По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка. За тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване  при необходимост на информация и от други институции. 

 

Вижте кои бенефициери получиха 100% санкция


Санкциите, които ДФЗ – РА налага са в резултат на събраните документи и информация по време на извършване на проверките от страна на ДФ „Земеделие“ и са изцяло в съответствие с „Правила за определяне на размера на подлежащата на възстановяване безвъзмездна финансова помощ при установени нарушения по чл. 27, ал. 6 и 7 от ЗПЗП по мерките на ПРСР 2007-2013г.“, които са обнародвани в ДВ, бр.69 от 30.08.2019г. и са публикувани на електронната страница на ДФ „Земеделие“ на следния адрес http://www.dfz.bg/bg/programa-za-razvitie-na-selskite-raioni/17-09-2010-2007-2013--2/. Съгласно Правилата се определя и размерът, подлежащ на възстановяване на част или цялата получена безвъзмездна финансова помощ, в съответствие със степента, тежестта и продължителността на установените нарушения. 


Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от ДФЗ – РА, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката. 


Фонд „Земеделие“ още е в етап по откриване на производство по издаване на Акт за установяване на публично държавно вземане. Документът се издава въз основа на чл.26, ал.1 във връзка с чл. 34, ал. 3 от АПК, съгласно които разпоредби, Административният орган е задължен да осигури на страните възможност да изразят становище по събраните доказателства, както и по предявените вземания, като за целта отправят писмени искания и възражения. 


След разглеждане на постъпилите документи от страна на бенефициерите, ДФЗ ще изрази своето окончателно решение, чрез издаването на нарочен акт.