Земеделските стопани на Острова през тази година са изправени пред повече от 50 процента спад в печалбите.

Следете рубриката ТУК

Печалбите може и да се възстановят леко за реколта 2023/2024 г., но въпреки това ще останат доста под нивата, наблюдавани през 2021 г. и 2022 г., според последното проучване на Strutt & Parker.

Андрю Аткинсън, фермерски консултант в Strutt & Parker предупреди, че тазгодишната реколта може да бъде една от най-лошите във финансово отношение. За това той обвинява инфлационния натиск върху производствените разходи в момент, в който цените на зърното падат.

Нетната печалба за 2023 г. за ферма с по-високи резултати, постигаща по-високи добиви и с по-ниски фиксирани разходи, се прогнозира да бъде около 364 паунда/ха. Това обаче ще бъде с 52 процента по-малко в сравнение с 2022 г. и с 42 процента по-малко от 2021 г.

„Реколта 2022 беше печеливша година за онези земеделски производители, които закупиха по-голямата част от суровините си преди огромното увеличение на разходите за суровини и се възползваха при продажбата по време на голямото увеличение на цените на зърното“. 

Цените на торовете скочиха рязко до около 1000 паунда/тон през пролетта на 2022 г., докато цените на фуражната пшеница спаднаха с близо 150 паунда/тон в сравнение със същия период, година по-рано.

„Последвалото огромно покачване на цените на торовете, заедно със спадащите цени на суровините през последните месеци, означава, че реколта 2023 може да се окаже една от най-лошите във финансово отношение от няколко години насам“, категоричен е анализаторът.

Според него, нестабилността не е нещо ново за британските фермери, но степента й през последните 24 месеца е безпрецедентна и именно тази година „болката“ ще се усети в много земеделски стопанства.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!