Пет сорта ябълки днес са в основата на световното производство в сектора. Това са Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Fuji , Granny Smith, твърди президентът на управлението TRSK, доктор Томаш Липа от Университета по естествознание в Люблин, Полша.
 
 
Заслужава си фермерите, които сега взимат решение за създаване на ябълкови градини, да проучат потребителското търсене в света.
 
На върха на предпочитанията, както и по-рано, е сортът Golden Delicious с 18% пазарен дял, следван от групата Red Delicious - 17%, съобщи sadyogrody.pl.
 
 
 
В същото време се наблюдава тенденция към намаляване на популярността и на двата сорта. Третото място на световния пазар заема Gala - 14,3%.
 
Тези едноцветни сортове, заедно с Fuji и Granny Smith, представляват 60% от световното производство, като в САЩ на тях се падат общо 70%, а в южното полукълбо на планетата – над 80%.
 
В Европа най-популярни са Golden Delicious, Gala и Idared. Четвърто място заема Red Delicious. След 2015 г. Полша, като европейски лидер в производството на тези плодове, значително увеличи насажденията с  тези сортове.
 
Особено висока е изкупната цена на плодовете от сорт Gala, благодарение на техните прекрасни вкусови качества. Освен това дръвчетата цъфтят по-късно и затова по-малко страдат от пролетните застудявания. Плодовете са трайни и лесно издържат до февруари-март следващата година.
 
 
Други много популярни сортове са Szampion (Reno 2 и Arno), Evelina и  разновидността Muna, която съчетава в себе си качествата на Mutsu и на сорта Najdared.
 
Неотдавна на пазара се появиха ябълки с червена вътрешност - Britis Rouge, Orange и Kissabel Jaune. Заслужават внимание също така сортът Black Diamond от Тибет, който впечатлява производителите и потребителите с изключително тъмната кора на плодовете.