Приемът на първите проекти по новата Програма за развитие на селските райони може да започне в България в края на декември  - началото на месец януари. Това каза пред Фермер.БГ Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Според Тодоров това се отнася най-вече за мерките, по които страната ни има най-голям опит през годините с програмите САПАРД и ПРСР 2007-2013. 
 
Една от мерките, които ще стартира първо, е тази за модернизация на стопанствата, позната до сега като мярка 121, а от новия програмен период – като мярка 4.1.  Сега мярката не е много по-различна, изискванията не са много по-различни, коментира Тодоров. 
 
Заедно с мярката за модернизация, още през януари може да стартира и прием по мярката Млад фермер.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


Сред първите отворени мерки вероятно ще бъдат мерките за преработка на земеделска продукция, както и агроекологичните мерки. Според Тодоров при добра организация от страна на администрацията – Европейската и Българската няма повод за притеснение относно отлагане на приема по мерките агроекология и биологично земеделие. 
 
Трудно ще стартираме новите мерки по ПРСР – тази за хуманно отношение и напояване, например, по които има повече забележки от страна на ЕК, посочи изпълнителният директор на АЗПБ.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!