Разследва се незаконно източване на европейски субсидии от организирана престъпна група. Става дума основно за мерки, администрирани от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), съобщи пресслужбата на Специализираната прокуратура.

Старши експерт на ДФЗ, хванат в крачка с подкуп

От четвъртък, 11 февруари, са направени общо 18 броя претърсвания и изземвания в различни имоти на територията на София, общините Годеч и Костинброд, посочват от спецобвинението. 

Акции са проведени и в служебни помещения в община Годеч, както и в Областната дирекция по безопасност на храните – София област. Иззети са множество книжа, документи и парични суми. Има задържани лица за срок от 24 часа.

Справка на сайта на БАБХ показва, че началник на дирекцията за София област е д-р Леонид Лавчев, чиято професионална автобиография е доста любопитна. През 2009 г. той е задържан за рекет на мандра в Хасково. Тогава Лавчев е зам.-началник на Национална ветеринарно медицинска служба. Преди това той е уволнен от ветеринарната служба заради неправомерно събиране на такси за дезинфекция на автомобилите на граничния пункт „Капитан Андреево“. 

Тъй като все още няма официално становище на нито една институция, в медийното пространство вече се появяват първите хипотези. Според източници на Mediapool става дума за злоупотреби с пасища от общинския фонд на Годеч. Работи се по случай със субсидии за стопанство, с което връзка има и кметът Радослав Асенов, за който се твърди, че е близък до Лавчев.

Самият Асенов, който е отведен на разпит, е кмет на Годеч втори мандат. Служил е в МВР и е работил като граничар. Има опит в изготвянето на проекти по ПРСР. Декларацията му пред Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) показва, че притежава 77 ниви.

Читатели на Агри.БГ и асоциации също от години сигнализират за неправомерно раздаване на пасища на хора с виртуални животни и източване на субсидии за косене на трева и паша по директните плащания на площ.

А номерът с куфарчетата, пълни с ушни марки, няма как да стане без знанието на отговарящия ветеринар. Затова и асоциации настояваха да се оповестят списъци с регистрираните животновъди по райони, за да може реалните фермери да сигнализират за нередности.

Отделно врътките с общинските пасища, давани на животновъди от друг район, липсата на прозрачност при търговете за тези земи или раздаването им под масата с участието на общински експерти, също отдавна не са тайна за никого. Затова си пожелаваме тази акция на Спецпрокуратурата да не бъде последна.