Годината за овощарите ще е нулева, а за пчеларите ще е много тежка, заяви кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов пред Фокус. Неговите наблюдения са, че измръзването е поразило не е само кайсиевите градини, а всички овошки, които цъфтят рано. Това са кайсиите, прасковите и сливите.
 
 
„Мога да кажа, че над 80% от овошките са измръзнали. Не знам наистина овощарите тази година как изобщо ще могат да си покрият разходите. Лошото е, че понеже няма да има цъфтеж, и самите пчелни семейства ще се развиват малко по-трудно, защото както знаем, овощарството и пчеларството са неразривно свързани, и първият нектар и първият прашец, който всъщност пчелите носят в кошерите си, е именно от цветовете на овощните дръвчета“, обясни д-р Стефанов, който е и пчелар.
 
Според него всички пчелари ще трябва да започнат да подхранват пчелните семейства, за да могат те да се развият и да достигнат в нормално състояние до цъфтежа на акацията. Проблем е, че може би не всички стопани разполагат с необходимите резерви от мед.
 
Освен това не се знае до каква степен са измръзнали цветоносните пъпки на акациевите насаждения. „Така че много работа ще имат пчеларите, много разходи ще хвърлят, ако искат наистина да имат нормални пчелни семейства“, отбеляза д-р Стефанов.
 
Той уточни, че 30% от кайсиевите насаждения на България са именно в този регион. Немалко са и пчеларите. Само в град Тутракан има над 6 000 кошера пчелни семейства. Тежките климатични условия ще се отразят много зле на финансовото състояние на фирмите и на семействата, които се занимават с овощарство и пчеларство в региона.
 
„Държавата трябва да обърне изключително голямо внимание на този проблем, и ако може по някакъв начин да подпомогне овощарите. Разбира се, ако има финансов ресурс, да се види какво е състоянието и на пчелните семейства. Не говоря само за нашия регион, а по принцип в България, защото разбрах, че и в други региони зимата също е била много тежка“, коментира кметът.
 
 
Според него добър вариант е държавната помощ да бъде на брой кошери, без да се обвързва с  продукцията, защото тази година добивите на мед в региона няма да са големи, но разходите на пчеларите ще бъдат много сериозни. 
 
Д-р Стефанов прогнозира, че български кайсии тази година няма да има или ако има, те ще бъдат наистина в ограничено количество и с висока цена. „Ще се радвам, ако наистина ме опровергае някой и ако в други региони тези дни зимата не е била толкова тежка, колкото при нас“, допълни той.
 
 
Кметът заяви, че тази година ще се окаже тежка за семействата, които се занимават с овощарство и с пчеларство в региона. „Явно ще трябва да търсят някакъв друг вариант за странични приходи, за да могат по някакъв начин да си покрият разходите, които ще направят за развитието на пчелните семействата и за поддържане на овощните си насаждения, ако държавата не ги подпомогне“, обясни д-р Стефанов.