Американският пазар на соя и царевица отбеляза силен спад на фона на надигащата се търговска война между Китай и САЩ.
 
 
В електронната търговия в Чикаго майските фючърси се понижиха с 2.2% до 372.9 долара/тон, като на моменти слизаха до 361.3 долара/тон. 
 
Котировките на царевицата спаднаха с 1.5% до 150.8 долара/тон. Отбелязаният минимум за тези контракти беше на ниво 146.5 долара/тон, съобщи руският аналитичен център „СовЕкон“.
 
Причината за силното понижение е обявеният план на Пекин да въведе мито от 25% за вноса на селскостопански продукти от САЩ в отговор на тарифните бариери, които Вашингтон подготви срещу някои китайски стоки – главно стомана и алуминий. Пекин от своя страна заяви намерение да обложи с 25% мито 128 вида американски стоки.
 
 
Китай е един от най-големите световни вносители на селскостопанска продукция, който доминира на пазара на соята и другите бобови култури. На страната се падат над 60% от световния внос на такива стоки.
 
Според анализаторите от „СовЕкон“, чувствителният спад на котировките в Чикаго слабо ще се отрази на руските експортни цени. 
Китай вероятно ще продължи активно да купува украинска царевица, като това ще подкрепи цените на руската и изобщо пазара в Черноморския регион. За голяма част от руската царевица обаче не е получено разрешение за внос в Китай от местните фитосанитарни власти.
 
 
„Възможно е да станем свидетели на известно понижение на експортните котировки на слънчогледовото олио, но то едва ли ще бъдe съществено. Връзката между пазарите на слънчогледово и на рапично масло в последно време отслабна до известна степен. При това намаля и корелацията между цените на соята и соевото масло“, отбелязват наблюдателите.