Земеделските стопани в Добричка област очакват по-ниски добиви от царевицата в сравнение с миналата година заради сушата, съобщи председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов, цитиран от БНР. По думите му в някои райони в Добричко не са падали валежи със стопанско значение от средата на април. 
[news]
Заради липсата на влага листната маса съхне и растенията не могат да се изхранят, което неминуемо ще се отрази на добивите, потвърдиха за ситуацията и от Областния съюз на земеделските кооперации. В землищата на Тервелския край, в Житница, Карапелит, Владимирово и други села в западния район на Добричката община не е валяло от месеци, посочи секретарят на съюза Кирил Комитов. По думите му дори тепърва да паднат дъждове, зърнопроизводителите няма да приберат високи добиви. През миналата стопанска година, когато се натрупа много влага през пролетта и лятото, стопаните прибраха рекордни добиви от фуражното зърно. Земеделската кооперация в Шабла ожъна по 1147 килограма от декар, а и на редица други места средният добив достигна около 1 тон, каза Комитов. 
 
В Добричка област, която е сред най-големите производители на фуражно зърно в страната, през тази година площите с царевица достигат близо 970 000 декара при 940 000 декара през 2014-а, според данни на областната земеделска служба.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!