Като основна причина за високата смъртност при пчелните семейства се сочи вароатозата. Този неприятел е във всяко семейство. Подробности за неприятелите, борбата с неоникотиноидите и състоянието на пчелите разказа пред Фермер.БГ доц. д-р Юлиян Станчев, председател на Областния Пчеларски Съюз в град Плевен.
 
Доц. Станчев, лошите метеорологични условия нанесоха много щети върху зърнените култури. Това бе една доста обширна тема, която се оформи като една от водещите за земеделци. Никой обаче не спомена как тези бури, градушки, слани и паднали дъждове се отразиха на пчелите? А също така, предвид на времето от началото на миналата седмица, как тези резки затопляния и цялата промяна в температурната амплитуда ще се отрази на пчелните популации?
Рязкото затопляне през месеците февруари и март и последвалото застудяване, с температури под 10°С през месец април, по време на цъфтежа на рапицата и акацията, се отрази крайно неблагоприятно върху пчелните семейства и доходите на пчеларите. Пчелните семейства не бяха подготвени за ранния цъфтеж на медоносните растения. В резултата на това повечето пчелари не получиха доходи и повечето семейства не успяха да си осигурят храна за зимата. В началото на юни в много семейства не се забелязваше мед или нектар.
 
Изправени ли са пчелите пред определени болести, във връзка с тези метеорологични промени?
Най-сериозните неприятели и болести не се влияят от тези промени. Нозематозата (Nosema apis) се развива при по-висока влажност.
 
Наблюдава ли се смъртност при пчелните семейства? С какво е свързана тя?
Всяка година има смъртност при пчелните семейства, която е най-голяма през месеците март и април. За миналата година средната смъртност на пчелни семейства за Европейския Съюз е 17%. У нас този процент е по-нисък по официални данни. Като основна причина за високата смъртност се сочи вароатозата. Този неприятел е във всяко семейство. Нозематозата е разпространена в цяла Европа и нанася също високи щети.
 
Какво може да се предприеме, за да се промени това?
Необходимо е да се прилагат подходящи средства, в подходящо време... Пестицидите нанасят също сериозни щети на пчеларството. И през този сезон пчелари понесоха загуби от пръсканията, поради неспазване на Наредбата  за опазване на пчелните семейства при прилагане на препарати за растителна защита. При липса на храна – мед и пращец в кошера и липса на принос на нектар и прашец пчелните семейства могат да загинат от глад. Друга причина за намаляване на пчелните семейства значителното намаляване на площите с медоносна растителност –горска, ливадна, фуражна и др.
 
Могат ли фермерите да подхранят пчелите?
Когато няма принос на нектар в природата, пчеларят задължително трябва да подхранва, за да се поддържа силата на семейството.
 
Какви са методите и начините?
Подхранването може да се извърши с меден или захарен сироп, инвертиран сироп, мед или твърда храна
 
Много протести и събития се обединиха под общата кауза против неоникотиноидите. Какво е Вашето становище относно проблема и това ли е единствената опасност за пчелните популации? 
Всички препарати за растителна защита нанасят някаква вреда на пчелите. Пчеларската  общност  е за пълна забрана на неоникотиноидите. Има забрана от страна на ЕК. При употребата на неоникотиноидните пестициди, голямо количество от тях остават и се натрупва в околната среда, като нанасят поражения на полезните обитатели на екосистемите. През тази година БАБХ разреши използването на два от този вид активни вещества за третиране на семената, което предизвика напия протест. Неоникотиноидните системни инсектициди, използвани за третиране на семена от земеделски култури и пръскане са открити в цветния прашец и нектара на растенията, което води до употребата на отровена храна от всички пчели в кошера, което отслабва пчелнит есемейства. Препаратите Биская и Протеус са разрешени за борба с рапичния цветояд от БАБХ по време на цъфтежа на рапицата, което е недопустимо и е в противоречие със Закона за пчеларството, с който се забранява пръскането на цъфтящи растения. 
 
Какво ще посъветвате пчелари за справянето с различните гореизброени проблеми?
Да се справят с проблемите по най-добрия начин, в точния момент. Да спазваме законите и наредбите и да изискваме от другите да ги спазват.
 
 
Интервю на
Христина ВАСИЛЕВА