Първото издание на „Международни дни на полето“ за България се проведе в Пловдив. Генерален спонсор на проявата бе лидерът в растителната защита БАСФ. Компанията представи революционни технологии в житни култури и в слънчоглед за максимални резултати.
 
 
Световноизвестният формат позволи на демонстрационно поле, на площ от 150 дка, да бъдат представени в реални условия  и развитието на различните култури. Това, което видяха земеделците на демо полето на БАСФ бяха чисти от болести и плевели парцели и ясно видими проблеми в контролите. Акцент в житни бе поставен от последната иновация на БАСФ – Систива.
 
„Най-важното, което ние предоставяме на земеделската общност – на производителите и би им влязло като много сериозна подкрепа в производството, това е Систива. Категорична сигурност, фунгицидна защита още от старта на засяване на пшеницата. Сигурност, защото Систива започва да пази растението още от момента на поникване. Пази житните посеви през цялата есенна вегетация, пази ги и през ранната пролетна вегетация и на практика не се налага влизане с фунгицид за целия този период“, обясни Върбан Върбанов, регионален търговски мениджър в БАСФ за Южна България.
 
 
Систива е първият фунгицид, който се прилага върху семената, осигуряващ пълна защита от листни болести и през вегетацията. Иновацията от БАСФ променя представите на конвенционалната технология за растителна защита. Систива, приложена в доза от 75 мл/100 кг семе защитава растенията от всички болести запазващи се в почвата и по семената, както и тези атакуващи листата.
 
Последващото третиране на пролет може да бъде извършено в по-късно етапи с икономичен фунгицид и в по-ниски дози. Систива в доза 150 мл/100 кг семе при определени условия позволява пропускането на първото фунгицидно третиране и извършване само на едно единствено вегетационно приложение на фунгицид. И в двете дози продуктът видимо подобрява физиологията на растенията – прави ги по-здрави, с по-силни корени, повече братя и по-наситено зелени. Съвкупността от тези предимства поставя основата за по-високи резултати и по-добра рентабилност на производството.
 
„Надграждането след Систива, при високоинтензивните технологии, при земеделците, които искат високи добиви е продължение на висока защита с Приаксор – силен фунгицид, който довършва нещата с растителната защита. Силен фунгицид с две активни вещата, които са двете най-силни групи селекция – групата на стробилурините и групата SDHI“, разясни Върбанов.
 
 
Заедно с тези две новости, земеделците имаха възможност да се запознаят в практически условия с всички решения, които водещата компания за растителна защита предлага. 
 
Слънчогледът също се развива много добре. БАСФ показа отличен масив, с множество плевели в нетретираните контроли и цялостно им елиминиране в третираните с Пулсар Плюс парцелки. Земеделците имаха възможност да видят отличния контрол дори на паразита синя китка, където Пулсар Плюс показа категоричен резултат.
 
 
„В слънчоглед иновацията е Clearfield® Plus  системата. Всички очакваме новости, по-добър добив, масленост, по-добро качество на продукцията. Всичко това е събрано в тази нова технология в слънчогледопроизводството, наложила се вече във водещите страни, включително и в България. Тук хербицидът е Пулсар Плюс, а семената са Clearfield ® Plus – партньорство между семенарските компании и БАСФ. Целта е по-успешно справяне с упорити плевели – лобода, бутрак и паламида, а другата цел е повече добив, в заложената още с генетиката потенциал на новите хибриди Clearfield® Plus“, каза експертът.
 
Разбира се, за да бъде спазена технологията, тя трябва да бъде приложена в своята цялост. Затова Върбан Върбанов препоръча използването на хибриди Clearfield® Plus, в последствие третирани с Пулсар Плюс. По думите на експерта по този начин, влагайки средства и целейки висок добив и резултати, земеделците ще могат да достигнат до пълния ефект на технологията.
 
 
Напоследък думата иновация започна да се среща все по-често. За БАСФ обаче тя има реален смисъл. Новите продукти в житни култури – Систива и Приаксор, както и топ хербицидът Пулсар Плюс в слънчоглед показват визията на модерното земеделие. 
 
„Това са новите тенденции, в които предлагаме на земеделците да насочат своето внимание, за по-лесно, по-сигурно и по-печелившо земеделие, както и за повече добиви.
 
Иновацията първо трябва да подобри съществуващата конюнктура до момента. Ако ние претендираме за иновация под формата на Систива, заедно с термина иновация ние влагаме още понижаване на риска, третиране на семената с фунгицид още от самото начало и опазване през есенните месеци и ранните пролетни месеци, както и непознат до момента подход. Ето това го прави иновативен, революционен и улесняващ земеделците, намаляващ риска, а в същото време това е и много високо технологично ниво на разработка. Това е технология, до която не се достига в рамките на година-две. В крайна сметка всяка иновация дава прогрес в производството, в добивите, в резултатите, в един по-добър живот на земеделеца и на потребителите“, категоричен е Върбан Върбанов.
 
Повече информация за продуктите и промоционалните предложения на БАСФ може да получите на https://www.agro.basf.bg