Протестна декларация до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов изпратиха жители на град Сърница. Това заяви пред агенция Фокус Джефрие Ардалиева, председател на сдружението „Център за жени” в града, основен инициатор на съставянето на документа.

 

Декларацията е във връзка с ниските изкупни цени и липсата на пазар за нашите картофи, тъй като положението при нас в момента е много сериозно и хората са притеснени от невъзможността за реализацията на тазгодишната реколта. Около 4000 – 5000 тона картофи стоят непродадени, при обща реколта от 7000 тона, уточни Ардалиева. Основният поминък на хората тук е земеделието, а планинският климат не позволя да се отглежда друго, освен картофи.

 

Нашите картофи са прочути с превъзходните си вкусови качества, но не можем да се конкурираме с евтините полски картофи и реколтата ни тази година стои нереализирана. Пазарът се залива с внос, а за родния производител никой не бере грижа, казват сърничани. Според Ардалиева, от 4-хилядното население на Сърница над 800 души кандидатстват за земеделска работа в чужбина. Опасенията ни са, че градът ще се превърне в поредното умиращо селище с пустееща земя с изоставени старци и деца. Ако не се вземат мерки, след месец картофите ни трябва да бъдат изхвърлени на боклука. Нямаме против пазарната икономика и развитието на търговска дейност в европейските страни, но настояваме да се наложи контрол на вноса, каза още Джефрие Ардалиева.

 

Тя уточни, че картофите в Сърница се изкупуват на цена от 25 стотинки за килограм, а в търговската мрежа достигат цена от 60- 70 стотинки и полза от това имат единствено прекупвачите.