Канада очаква висока реколта от пшеница, която най-вероятно ще достигне рекордните нива от преди 5 години – 32,7 млн. тона за сезон 2019/2020. Това е с шест процента повече, в сравнение с предходния сезон 2018/2019, пише електронното издание indiainfoline.com, цитирайки данни на FAS USDA.

Прогноза: Цената на пшеницата ще скочи с 20%

Увеличението се дължи на ръст в добива на хектар с 3,31 тона. 95% от канадската пшеница се произвежда в регионите Саскачеван, Манитоба и Алберта. Саскачеван произвежда 44% от цялата пшеница, следван от Манитоба – 33%, и Алберта, която произвежда 16%.

 

Според Министерство на земеделието в САЩ производство в района ще достигне 33,3 млн. тона. Разликата в цифрите е на база на това, че FAS USDA взима под внимание трудностите при отглеждането на културата. Валежите през пролетта дойдоха по-късно от очакваното. Агрономите трябваше да обработват полета за вредители. През август паднаха валежи, което заедно с ниската температура на въздуха, причини влага в почвата и влоши състоянието на културите.


Според анализатори консумацията на канадска пшеница се очаква да достигне 9 млн. тона, което лесно ще бъде покрито от местното производство. Експертите прогнозират търсенето на фуражна пшеница да намалее през сезона.