Няма да има забавяне на масовото прибиране на реколтата от червена капия. „Имаше много дъждове, но има и много слънце, така че не очакваме драстично забавяне на кампанията по прибирането на реколтата“, коментира за Фермер.БГ Георги Василев, секретар на Асоциация „Български пипер“.

 

[news]

 

По думите му, болестите и неприятелите, нападнали тази година зеленчуковите насаждения, са в рамките на нормалното. „Очаквахме много по-сериозни поражения от болести и неприятели при продължителните дъждове, които имахме. Производителите, обаче, реагираха много бързо и адекватно на предизвикателствата.

 

Не повече от 20% от продукцията на членовете на Асоциация „Български пипер“ е поразена в различна степен от неблагоприятните агроклиматични условия. Стопаните винаги имат 30-40% повече разсад от необходимия за сезона, за да могат да реагират точно в такива екстремни моменти“, допълни Василев.

 

По думите му, известно забавяне в кампанията по беритба на червената капия ще има само на площите, които са презасадени. Масово кампанията по прибирането на червена капия за преработка, обаче, ще започне в началото на септември.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!