Подаването на заявления за кандидатстване за директни плащания за Кампания 2017 е в задънена улица.
 
 
Стартът бе на 1 март и до 15 май е крайният срок за подаването на заявление за субсидии, а също и за очертаването на обработваемите земи в Информационната система за администриране и контрол (ИСАК). Този срок е регламентиран от европравилата.
 
Причината е забавянето на обществената поръчка за фирма, която да направи софтуера за прехвърляне на данните за актуализиране на правното основание.
 
 
„Тази поръчка, вместо да е била готова и да започне да се изпълнява в срок, в който данните да са готови и заредени, че кампанията да стартира на 1 март. Това нещо се случва едва в края на март месец“, разказа за Фермер.БГ изпълнителният директор на националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ася Гочева.  
 
Срокът за подаване на оферти за обществената поръчка, пусната от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), е 7-дневен и в неговите рамки само една фирма -„ТехноЛогика“, е подала оферта. Тъй като кандидатът е един по правило, срокът трябва да се удължи с още 3 дни. 
 
 
Следва тромавите бюрократични зъбни колела да се задвижат и се започва с издаване на протокол на комисия, в който се препоръчва на министъра на земеделието и храните, че въпросната поръчка трябва да бъде възложена на тази фирма. 
 
„Към вчерашна дата още нямахме сключен договор“, обяви Гочева и допълни: „Можете да си представите докъде стига напрежението в нашия сектор, защото хората не могат да работят. А и системата работи бавно. Можеш да отидеш и да започнеш да се очертаваш, но не можеш да си приключиш заявлението, защото системата е така разработена, че тя работи на правното основание. Така не може да се приключи заявлението. Това означава, че земеделските производители сега отиват да очертават и после трябва да отидат още веднъж, за да си приключат заявленията. Незнам за по-малко от един месец как ще се случи цялото това нещо“, коментира Гочева.  
 
 
Докато не бъде генерирано правното основание, земеделците не могат да приключат заявлението си. Това трябва да стане с повторно ходене до Областната служба по земеделието и след проверката дали правното основание отговаря на очертаните площи. 
 
„Отново ще има опашки, напрежение. Това е безумна работа и то не за първи път. Миналата година можеше да се удължи кампанията, за да могат да насмогнат хората и да не търпят санкции. Сега нямаме право да искаме да се удължава. Миналата година имаше реверанс от ЕК, защото за първи път се въведе това правно основание и имаше затруднения със стартирането на цялата система“, обясни изпълнителният директор на НАЗ.  
 
По думите й дългогодишното настояване на НАЗ да се въведе тази система, което се увенча с успех миналата година именно с въвеждането й, тази година се обезсмисля, защото земеделците отново са на изходна позиция. 
 
 
„Хората в момента имат работа на полето и да се разкарваш по няколко пъти е безумно. Непрекъснато с такива неуредици се увеличава административната тежест вместо да намалява, както е в цивилизованите страни“, коментира Гочева.
 
Дали това нещо може да стане онлайн, не е ясно. Според Гочева това едва ли ще стане в близките година-две и ще зависи от волята на новото ръководство в министерството, което се очаква да дойде след формирането на правителство. 
 
Въпреки това у земеделците се поражда усещане, че има опит за саботаж от страна на агроведомството, тъй като обясненията от МЗХ са, че се водят процедури, че има срокове и т.н., което е тромаво и бавно. 
 
 
„Хората няма да успеят да се включат навреме да си подадат заявленията и ще търпят санкции за това, че някой не си е свършил работата. На всичкото отгоре ще страдат и служителите в областните служби, защото ще трябва пак да работят извънредно, а миналата година не им бяха платили за извънредния труд, което пък каква мотивация е за тях?“, допълни Гочева. 
 
От самите дирекции в различните области на страната дават еднакъв отговор на въпросите, които им поставихме: „Обърнете се към министерството“. Според служители на ОДЗ в цялата страна положението е еднакво и очакват организацията в министерството да се задвижи.