Иновациите и знанията са решаващи за устойчивия растеж на производителността в земеделския и хранителния сектор. Това се казва в декларацията, която подписаха министрите на земеделието от страните в Г-20, пише Агенция ТАСС.
 
Тазгодишното заседание се проведе на 11 и 12 май в японския град Ниигата. Засегнати бяха три основни теми – иновации, вериги за създаване на стойност и устойчивост на сектора. „Идеята е да се помогне на стопаните да просперират, да намалят разхищаването на храни и да смекчат своето въздействие върху изменението на климата“, заяви представителят на Канада.
 
Япония използва срещата, за да покаже високотехнологичните си разработки, които вече прилага в собственото си земеделие. „В Япония сме изправени пред неотложни проблеми като намаляване и застаряване на населението“, сподели техният министър на земеделието. 
 
Сред добрите практики, които бяха демонстрирани, са безпилотни трактори и дронове за наблюдение на полетата, както и робот за събиране на домати. Овациите обра т.нар. „носещ“ робот – уред подобен на раница, който улеснява хората да вдигат и спускат тежки товари, без да напрягат гърбовете си.
 
Съвместната декларация подчертава и значението на дамите в селскостопанския сектор. „Осигуряването на жените на справедлив достъп до иновации и обучение е важно за устойчивото развитие и растежа на земеделския и хранителния сектор,“ заявиха министрите.
 
Страните подчертаха и необходимостта от подобряване на квалификацията на хората в индустрията. „Ние вярваме, че квалифицираните хора от своя страна ще допринесат за по-нататъшни иновации в сектора“, се отбелязва в декларацията.
 
Министрите отбелязаха, че загубата на биологично разнообразие е едно от големите глобални предизвикателства. За да се помогне на земеделските стопани да намалят щетите от реколтата заради климата, беше насърчено използването на нови технологии, като софтуер, който позволява бърз и лесен достъп до последните данни за времето.
 
Друга тема на много дискусии и от особено значение за Япония беше как да накараме по-младите хора да се включат в земеделието. „Ако искате да виждате повече млади фермери, земеделието трябва да е печелившо. А за да бъде печелившо, селскостопанските продукти по света трябва да имат достъп до пазара”, категоричен бе аржентинският агроминистър.