Преговорите за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) все още текат. Тази година ще се проведат и избори за нов Европейски парламент. Какво ще бъде бъдещето и как ще се разходват средствата в новия програмен период все още не е ясно.
 
 
Ясно е обаче, че моделирането на политиката от страна на държавите членки ще бъде водещо през новия програмен период 2021-2027 г. Какво обаче вълнува най-вече земеделските производители в най-старата политика на Европа?
 
Попитахме нашите читатели - Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас? Ето и отговорите.
 
Според 45.77% от всички над 1540 отговорили, директните плащания е най-интересната тема. 
 
За други 21.2% от анкетираните обвързаната подкрепа представлява най-голям интерес в новата ОСП.
 
На трето място се нарежда таванът на плащанията. Тази тема, която все още буди противоречиви мнения в различните браншове в селското стопанство, представлява интерес за почти 16 на сто (15.9%) от читателите на Фермер.БГ.
 
Преходната национална помощ и дебатът дали да има такова подпомагане и през новия програмен период представлява интерес за 8.92% от анкетираните.
 
Според 5 на сто новите дефиниции като „истински фермер“ са най-интересната тема в новата ОСП. А други 3.17% от анкетираните са посочили, че най-вълнуващата за тях тема са стратегическите планове, които всяка страна-членка на ЕС ще трябва да изготви сама.