Близо 5000 дка земеделска земя се очаква да излязат на пазара в близките месеци. Причината е, че има закъсали дружества, които не могат да се справят със задълженията си и частните съдебни изпълнители (ЧСИ) обявяват земята на търг.
 
 
В момента в Бургаско има обявен търг за 495 дка, а 325 дка ще бъдат предложени за продан в Хасковско, писа тези дни marica.bg. 
Това, освен възможност за инвестиция, ще раздвижи ситуацията с пазара на земята. 
 
Според блогърът Христо Христов през последните години насочените евросредства към развитието на селските райони и земеделието нараснаха, а това от своя страна повиши търсенето на земя. „Стойността на земеделската земя бе единствената, която остана незасегната от икономическата криза и не спря да се увеличава“, обясни той пред Фермер.БГ
 
 
Основните участници на пазара са фермери и големите фондове. Дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) са едни от най-големите собственици на земеделска земя у нас. Според анализатори към края на лятото те са управлявали над 400 000 дка. Ниви в страната.  
„Тези дружества предоставят възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от обработката на земеделска земя. Именно тези дружества дадоха тласък на т. нар. комасация на земите, тъй като в България голяма част от земеделските земи бяха разпокъсани и много малка част от земята беше в много собственици“, обясни Христов.
 
Явно част от тези дружества не съумяват да се справят със ситуацията, което пък ще даде зелена светлина за по-стабилни инвеститори, а според експертите офертите за земя през ЧСИ ще представляват интерес и за хора, желаещи да започнат да се занимават със земеделие. 
 
Очакванията са за стабилност на цената на земята, като според председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Стайко Стайков тя ще се повиши с между 3 и 5 процента.  Пред Фермер.БГ наскоро той обясни, че сделките със земя ще се раздвижат през октомври или ноември. 
Докато това стане обаче възможността за купуване на земя чрез публични продажби е доста добра. 
 
Като цяло предимството на този вид продажби е, че имотът се обявява на цена, далеч по-ниска от пазарната, а именно – 75 процента от данъчната оценка. А има и още по-апетитен момент – на тези публични продажби се случва да бъдат обявени имоти, които рядко излизат като оферти на пазара.  
 
 
За да разберете какви са офертите за търгове, трябва да се направи проверка на сайта на съответния районен съд, а също така и в регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители. 
 
Доходността от земята може да варира от 3-4 процента на година до около 10 процента. Това, в сравнение със стандартните депозити, които са в момента и лихвите, които се получават, е доста над тях. През миналия ноември всеобщите депозити бяха със средна доходност от около 0,5-0,6%. 
 
Според Стайков пък апетитите към комасирани парцели ще продължат. По думите му, това е процес, който върви и в Европа, защото така се плаща много повече, заради възможността за добра принадена стойност.