Последният месец на годината предлага удачно време за извеждане на заключения. Анализатори от информационно-анализаторската платформа EastFruit анализираха данни на Евростат и направиха следните изводи.

Поляците мачкат пазари

Към началото на декември, по последни данни, производството на ябълки в Германия, Франция, Италия, Испания и Унгария сумарно е достигнало 6,2 млн. тона. През 2017 г. общата реколта от ябълки в тези страни възлиза на 5,3 млн. тона, което представлява 50% от производството на плода в целия ЕС.

В сравнение с 2017 г. Германия бележи най-голямо увеличение на производството на ябълки в процентно отношение. Показателите на тази страна за настоящата година, по предварителни оценки, са се увеличили с над 80%. В количествено отношение значително е увеличила производството на ябълки Италия – реколтата там възлиза на 2,5 млн. тона, което е с 540 000 тона повече, сравнено с година по-рано.

Сред изброените по-горе страни-лидери по производство само във Франция производството на ябълки е намаляло в сравнение с 2017 г. Трябва да се отбележи, че от всички едри производители на ябълки от страните на ЕС само в тази страна годишната реколта продължава да намалява вече четвърта година.

По прогнози на WAPA общата реколта от ябълки в Полша тази година може да достигне 4,5 млн. тона. По този начин производството на ябълки в ЕС ще постави рекорд за последните 10 години и ще превиши 13,6 млн. тона.