Стотици хияди сезонни работници от Източна Европа останаха блокирани в родните си страни заради ограничителните мерки, наложени покрай пандемията от COVID-19, и не успяха да отлетят за Великобритания, Германия, Франция, където традиционно помагат за прибирането на реколтата.

Недостиг на работна ръка притиска фермерите в цяла Европа

Фермерите, отглеждащи аспержи и ягоди - първите ранни плодове и зеленчуци, се изправиха пред опасността продукцията им да остане на полето. Правителствата призоваха своите съграждани, вътре в държавите, да откликнат на зова за помощ и останалите без работа и доходи заради кризата да се включат в земеделието.

Дори първоначалният ентусиазъм не успя да привлече достатъчно хора, за да покрие нуждите на селското стопанство. А след подбор от фермерите и запознаване с работата на полето, едва единици се съгласиха да се нагърбят с тежките задачи.

Как се справят те? Доволни ли са земеделците от своите нови работници? За опита на британските стопани разказва "Дойче Веле".

"Първо мислеха, че идват тук на ваканция. Една седмица ги наблюдавах, след което им казах: Стига! Ако не започнете да работите както трябва, можете да си останете вкъщи", споделя фермерът Марк Торогуд, който отглежда аспержи.

Земеделецът не е въодушевен от новите си перспективи и силно се надява британското правителство да размисли за ограниченията на работната ръка отвън, които смята да наложи след Брекзит. В противен случай той не знае как ще се справи.

Вижте повече във ВИДЕОТО.