Проектът "Във всяко семейство крава" предприемачът Лавр Усов реализира на дело вече пета година. За това време в Ленинградска област са се появили няколко ферми, където наред със "селските" се отглеждат и "градските" крави, купени от жители на Санкт Петербург за лична употреба, пише изданието dairynews.ru.

В Европарламента: По-малко субсидии за интензивно земеделие

Същността на проекта е следният: всеки желаещ дава 400 000 рубли (около 10 500 лева), срещу които получава собственост върху крава Холщайн или друга млечна порода, както и безсрочно право на ползване върху дял от краварника, където тя ще бъде отглеждана. Грижата за животните, храненето, доенето и т.н. се поемат срещу еднократното изплащане на посочената вече сума.

В замяна инвеститорът получава мляко - около 100 литра на месец. Или пък млечни продукти: масло, извара, сирене, кашкавал, домашен сладолед. Останалото издоено мляко - около 400 литра на месец, организаторите на проекта продават, а получените средстват влагат във фермата и покриването на разходите си.

Кой е Лавр Усов? Юрист по образование, ръководител на консултантска компания. Един ден не просто така му хрумва любопитната идея да реализира подобна ферма.

Преди няколко години приятели ми подариха крава, спомня си той. След време вдъхновен от подаръка и уморен от постоянното ходене до краварника - по два пъти на ден, сутрин и вечер, Усов прави своите изводи. Неговата крава живеела на село, за което той плащал разходи по отглеждането й. Бизнес обаче от една крава не се прави. Лавр раздавал млякото, което получавал от нея, на познати и приятели. За три години подарената крава родила две теленца. Тогава Усов разбрал, че да се инвестира в крава няма да е лош бизнес за много граждани.

Бизнес планът на предприемача бил следният: гражданите, които не са изкушени от животновъдството, може да инвестират определена сума, т.е. да купят крава. Наедно с това ще получат безсрочно право за ползване на "кравемясто" във фермата. По нататък по усмотрение на инвеститора - той може да плати за отглеждането и обгрижването на кравата с пари, прибирайки целия млеконадой, или да взема само част от него, като остатъкът ще покрива разходите за животното. Опитът през последните години показва, че повечето граждани предпочитат втория вариант.

Усов и неговите партньори са сключили партньорски отношения с магазин за фермерски продукти, откъдето инвеститорите може да взимат полагащото им се мляко. Това спестява на последните необходимостта от редовното посещение на фермата.

Както може да се досетите, родените от "градските" крави теленца са собственост на първоначалния инвеститор. Т.е. след време може да поискате теленцето да бъде заклано и да получите месото от него. Или пък да станете собственик на две млечни крави.

"И така в геометрична прогресия" - сме е се Лавр. Развитието на проекта му досега показва, че "градските" крави вече наброяват почти 100.

Портрет на средностатистическия инвеститор: това са активни хора на млада и средна възраст, способни да поемат отговорност и стремящи се към живот - за тях и за децата им, в максимално здравословни условия. Така Лавр Усов описва своите инвеститори.