Американските фермери преживяват криза. Обемът на реколтата расте, а няма кой да я събере. Все по-малко хора искат да се занимават с тежка сезонна работа, която често не води до получаването на добри пари. На тяхното място може да дойдат роботи. За целта обаче ще са необходими кардинални промени в селското стопанство, смятат учени. Причините за това са няколко, пише изданието trademaster.ua.

Агроиновации: Ladybird. Роботът, който използва слънцето за работа на полето

В последно време търсенето на ягоди в САЩ се е увеличило. Американците започнали да консумират почти два пъти повече тези плодове. Това логично довело до изостряне на проблема с работната ръка. Нямало кой да събира по-голямата реколта. Това провокирало един от най-големите доставчици на ягоди в страната да започне да работи с роботизирана техника. Разработчици на този тип иновативна технология безплатно започнали да тестват машините си по полетата на компанията.

На новия робот-събирач се възлага неголям участък – около 1/10 от един акър. Там той се опитва да събере реколтата от зрели ягоди. За момента процесът не върви кой знае колко успешно. Новите роботи, казва компанията-доставчик на ягоди, на този етап могат да определят дали плодът е узрял, или не. Те обаче не може да заменят човек. Твърде далеч са от това ниво на функционалност.

За да може роботите да работят в оптимални условия, компанията планира да отглежда ягоди във височина. Новите насаждения ще струват 80 хил. на акър срещу едва 30 хил. по предишната методика. Оскъпяването няма да спре компанията. Според нея и за хората ще е по-лесно да се събират така плодовете, а инвестицията ще се изплати при всички положения.

Професорът по биоинженерство Стравос Вугиукас, чийто екип работи върху създаването на робота-събирач на плодове, смята, че градините на бъдещето на външен вид ще напомнят фабрика по своята геометрия и структура. Това е така, тъй като успешната симбиоза между хора и машини все още не е достигнала на етап да се използват само технологични решения.

В механизма, който разработва заедно с колегите си Вугиукас, алгоритъм може да изчисли къде именно трябва да бъдат разположени плодовете и с каква скорост ще работи всеки един от служителите – след това специален механизъм ще издига работниците нагоре – към плодовете, в нужния момент. Така процесът на събиране на реколтата ще е оптимален.

Генетичното редактиране е друг вариант за съчетаване на селско стопанство и съвременни технологии. Един стартъп продава „редактирани“ сортове домати, които са предназначени конкретно за събиране от роботи.

Кой именно път ще бъде ефективен за земеделието – това ще покаже само времето. И най-вероятно става дума за близко бъдеще. Същевременно инженери в цял свят продължават да работят върху нови решения, базирани на изкуствен интелект: безпилотни трактори, смарт машини за доене и т.н.