Технологичните карти и работата по тях разпалиха страсти в земеделския сектор. 

“Омагьосаният кръг” в политиката влияе и на земеделците

Служебният министър Явор Гечев обеща в Комисията по земеделие още миналата година, че до 15 януари първите драфтове ще бъдат показани на земеделците. Така и се случи, макар и с малко закъснение.

От срещата между бранша и експерти от агроведомството стана ясно, че има и недоволни.

"Технологичните карти не са готови. Това е и една от причините, заради която ни събраха. Работи се, ще са готови - в бъдеще време. По време на тази среща, тъй като нямаше какво конструктивно да се коментира, пак говорихме за Стратегическия план. 

И ние попитахме - кой определи ставките и бюджетите при липсата на технологични карти в тези еко схеми. Отговорът беше: “отговорен е Институтът за аграрна икономика, който е имал задачата да направи тези бюджети и тези ставки”", каза Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България.

"Очаквахме да има презентация. Очаквахме заедно с поканата за срещата да ни бъдат изпратени модели, за да ги видим. Оказа се, че няма нито модели, нито презентация на PowerPoint и бяха показани само някакви хвърчащи листа, които за хората, които участвахме онлайн не говореха нищо и ние не можахме да видим нищо", добави от своя страна Божидар Петков, председател на Българска асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

По думите на Петков най-смущаващото е било, че на тази среща е нямало поканени представители от науката.

"Това още веднъж показва, че най-вероятно от Министерство на земеделието не искат да покажат своите творения пред хора, които разбират", категоричен е Петков.

На другия полюс са зърнопроизводители, животновъди и тютюнопроизводители.

"За разлика от другите аз видях що е технологична карта. Явно на мен ми хареса. Всичко е написано както трябва. Имаше една за пшеница и една за лозарство. Тази, която касаеше бранша ми - за пшеница, беше направена идеално. Не приличаше на картите, създадени от Института от аграрна икономика. Тук нещата бяха изписани точно и ясно. 

Това е интерактивна карта, където който разбира и погледне тази карти, си знае разходите. Тя ще се обновява на 3 месеца. Там ще се отразяват покачвания и спадове на горива, торове, препарати и в края на годината, ние ще имаме един реален документ, който ни доказва разходите в производството. 

Досега как се правеше - гледаше се в тавана, бъркаше се в носа и се даваше отговорът “защото така искам”. Хубаво е да се направи за абсолютно всички култури, което ще даде възможност през годината на периоди на спадове, покачвания, кризи - всяка култура, всеки бранш да му се вижда необходимостта от помощ. Това е реален разходен документ, на базата, на който ние трябва да стъпим за абсолютно всичко", разясни Костадин Костадинов, председател на НАЗ.

И Костадин Костадинов обаче няма информация кога технологичните карти ще бъдат готови напълно и ще могат да се прилагат на практика.

"В момента работят. Аз не знам кога ще се случи. Поставени са някакви срокове, но не са били изпълнени. Виждате, че всичко се струпа на един път - кампания, разясняване, Стратегически план и т.н. Но това е нещо хубаво!", категоричен е той.

"По-скоро крайните варианти на технологичните карти все още не са готови. Бяхме запознати с това как ще изглеждат активните електронните технологични карти по браншове. Вие сами си дайте отговор дали е лесно да се направи. Аз смятам, че е много трудно. Но е и иновативно, защото само в растениевъдството са над 60 земеделски култури, за които трябва да бъдат изготвени такива. 

Смятам, че това е необходимо. Не е закъсняло. Тъкмо навреме е, защото все пак се намираме в началото на сегашния програмен период 2023-2027 г. Това, което разбрахме и сме щастливи е, че всяка година по няколко пъти в стопанската година чрез тези технологични карти, ще се обновява информацията за себестойност на единица количества производство на единица площ, за да станат ясни два критерия, според които да се изясни къде се намира всеки един от браншовете. Това е като себестойност за производството на единица продукция. 

На втора писта това е продажната цена, т.е всички уязвими сектори, които според технологичните бъдещи карти се окаже, че са в неравностойно положение и се нуждаят от финансиране, ще бъде направено такова", каза Цветан Филев, председател на НАТ-2010.

Животновъдите пък са били запознати с технологичните карти преди всички.

"Още в началото на годината ни бяха изпратени образци на технологични карти, съответно с предложения за допълнение. Ние сме направили нашите допълнения. Към момента очакваме финализиране и представяне на готовия вариант по видове стопанства, породи, направления като цяло, така че няма неща драматично. Каквото и да има да се случва, в крайна сметка за тези технологични карти знаете, че още миналата година започнахме да говорим. Поне специално ние, от НОКА, след като стана напрежение между плодове и зеленчуци и животновъдство при разпределението на бюджетите. 

Тези технологични карти показват дали трябва да насочваме през тази година ресурса към животновъдство, а другата да го насочваме към плодове, следващата към зеленчуци. Това е въпрос на факти и на аргументация", заключи Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg