“Омагьосан кръг” е понятие, което означава безизходица; в затруднено положение, от което не може да се намери изход. Нещо като политиката у нас, която се намира в тотален хаос от вече две години, а най-вероятно ще изкара и трета.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Сегашната политическа каша и тоталното безвремие, в което за пореден път се намираме, притеснява и земеделците.

"Една такава турболетна обстановка влияе на всички сектори в страната. Да, на овцевъдния сектор със сигурност влияе. Вече четвърто Народно събрание не може да се приеме промяната в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Стратегическият план вече се прилага, а промени за пасищата все още няма. Съответно имаме инициатива и за предоставяне на земя от ДПФ, данъчни облекчения. 

Инициативите са много, но когато няма работещ парламент всичко това отива на гърба на производителите, без значение дали са животновъди, производители на плодове и зеленчуци. Аз съм сигурен, че няма сектор в България, който да няма нужда от някаква законодателна промяна", каза Симеон Караколев, съпредседател на НОКА за Агри.БГ.

Според други обединението в сектора, което се случи преди дни, чрез подписване на меморандум, също ще изиграе роля.

"Да, естествено, че ни притеснява политическата обстановка. Аз съм дал съвет на всички политици да намерят експерти в земеделието. До момента електронен инженер управляваше Комисията по земеделие и нищо не разбираше, а, само се заяждаше политически. Нека всички политически партии да си отсеят хората и експертизата. 

Ако нямат - затова е това наше обединение, да слушат експертната оценка, защото на всички нас проблемът ни е такъв, че се приеха неща и се написаха практики, схеми, интервенции от хора, които не познават земеделието", коментира Костадин Костадинов, председател на НАЗ.

Трети продължават да настояват за промени и то веднага.

"Но само и единствено, ако бъдат направени тези промени, които искаме бързо и ефективно. Ние сме показали, че работим много добре с екипа на министерството. Виждате, че в последно време има и хора, които са от бранша и това ни обнадеждаваше, че можем да работим в екип. Но за съжаление се оказа точно обратното", заключи Божидар Петков, председател на БАМ-Я.