В края на месец ноември, Европейската комисия одобри изменения план на България за възстановяване и устойчивост. 

Понастоящем планът е на стойност 5.7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост. В изменения план България предлага 22 мерки, които да бъдат премахнати, намалени или изменени.

Темата коментираме с Костадин Костадинов - земеделски производител и председател на Българската аграрна камара (БАК).

Планът за устойчивост и възстановяване е болна тема за мен. Отначало по НПВУ имахме милиард сто и петдесет за земеделието. Виден еколог и политик, и браншовик събра всички останали и 800 млн., които бяха за напоителни системи, и ги прехвърлиха за фотоволтаици и саниране на сгради. Унищожихме готовите средства, които трябваше да бъдат за МЗХ и по-скоро за напояването, сега ще гоним Михаля отнякъде си.

По отношение на тези 22 интервенции, които отпадат, искам да питам отговорния заместник министър - защо няма консултация с бранша? Как го направиха това нещо на сама глава? Министерството на земеделието и храните не можаха да се научат, че всичко, което правят, касае бранша. Касае и консултантската фирма на някои хора”, каза Костадинов.

Четете: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024

 

Факт е, че се проведе обществено обсъждане по темата. По думите на Костадинов обаче никой не е коментирал промените директно с бранша.

“Абсолютно! Никой не знаеше, че ще се махат тези интервенции. Ще ви дам пример с премахването на селекционните центрове при животновъдството. Това го научихме с едно писмо преди седмица. И на въпроса - защо ги махнахте? Отговорът беше, защото няма да имате пари да ги изпълните. А откъде знаят, че няма да има пари за изпълнение? Просто едно неглижиране на бранша. Това е положението в момента. За мен тези грешки, които се направиха по отношение на НПВУ, защото всички в момента разчитат на него. 

Пак потварям - тежка година, няма средства, търсят се начини за оптимизации и в крайна сметка една част от възможностите се премахват. Те щом са сложени там, те са обсъдени с бранша и има кой да ги изпълни. Не е преценката на един зам.-министър да каже това става, а това не става. Има си процедура. 

Те го върнаха одобрен, а в момента ние махаме неща, защото сме решили, че не можем да ги изпълним и защото трябва да прехвърлим средства някъде си, където ни е угодно”, посочи Костадинов. 

По думите му към момента България няма да чака ново одобрение на Плана за възстановяване и устойчивост, а просто ще се съобщи кои интервенции няма да се изпълняват. Съответно от тях следва да се освободи определен финансов ресурс, който не се знае точно къде ще бъде насочен.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев също коментира темата за Агри.БГ

Абсолютно всичко е минало през обществено обсъждане. Нищо не е отрязано от нас, защото сме гледали в тавана и сме решили да го отрежем. Така че не мога да кажа, че ние сме набелязали 22 мерки да отпаднат. Те са отпаднали в хода на обсъжданията”, каза министърът.