От декар земеделска земя Нидерландия произвежда продукция за 1460 евро. По този показател тя е на първо място в Европа и света. У нас от декар се получават само 80 евро. Защо има толкова голяма разлика в цифрите и къде се крият причините – това анализира доц.Въто Христов в своята статия „Защо земеделието на България и Нидерландия е в съотношение 1:18?”. Ученият е категоричен, че „за да знаем къде сме ние, полезно е да се сравняваме с най-добрите”. 

Агроиновации: Джаджи следят кравите дали пасат

Сравнителният анализ на доц.Въто Христов става повод за среща с представители на посолството на Кралство Нидерландия у нас, съобщиха от Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра. С тяхна помощ са издадени книгите на доц.Въто Христов, в които той търси причините за лошото състояние на земеделието у нас и съответно решения за натрупаните през годините проблеми. С труда вече са се запознали всички земеделски кооперации у нас, изпратен е до областните дирекции по земеделие, до всички политически сили, до Министерство на земеделието и разбира се, до посолството на Кралство Нидерландия у нас.  

27,3 млрд.евро е стойността на произведената брутна продукция от отрасъл „Земеделие” в северната страна. Това е 7 пъти повече от България при 2,7 пъти по-малко земя, се казва още в анализа. 

Къде се крие ключът към успеха, пита доц.Въто Христов? Отговорът е във високата добавена стойност. Два сектора носят над 80 % от брутната продукция на земеделския отрасъл в северната държава. Това са животновъдството и свързаната с него хранителна промишленост, както и оранжерийното производство на цветя, зеленчуци, плодове и семепроизводство. 

В момента Нидерландия е лидер в Европа и света по всички икономически показатели, които характеризират земеделието. Тя е най-големият износител на земеделска продукция в Европа и на второ място в света след САЩ. 

Доц.Въто Христов: "Умишлено се наех да сравнявам земеделието на Нидерландия и България. Първата е лидер в Европа и света, а ние сме последни по всички икономически показатели, характеризиращи земеделието. От сравнението се вижда, че пътят, по който вървим няма да ни осигури благополучие. Заслужава внимание земеделието на Франция, Дания, Германия. Струва си да бъдат анализирани отделни сектори на отрасъла и в много други страни. Не вярвам, че ще постигнем високите резултати на Нидерландия, но трябва да направим преоценка на нашето земеделие и тръгнем по пътя на най-добрите".

Доц.Въто Христов следи проблемите в българското земеделие вече три десетилетия. Последната му книга излезе в края на 2019 г. и е озаглавена „Земеделието  на България плаче за спасителна политика. Четиво за управляващи и опозиция”.