Сивото гниене е заболяване, подобно на пиперовата мана, което напада растенията през цялата вегетация. При появата на болестта по време на плододаването, по повредените плодове, се образува обилно спороношение. Това е и заболяването, което до голяма степен може да редуцира добивите. 
 
 
Читател на Фермер.БГ ни изпрати снимки и се обърна към нас с въпрос за болест, която не може да идентифицира и съответно да се справи.  Той отглежда 10 дка пипер – капия и има проблем със заболяването от две години.
 
 
Фермер.БГ се свърза с инж. Мирослав Петков, агроном и земеделски производител от Варна, за да коментира проблема.
 
„На снимките ясно се вижда, че това е заболяването сиво гниене по пипера, като се вижда и наличие на антракноза, на първата снимка. И двете заболявания се получават от високите температури през лятото. За справянето с проблема има различни схеми“, коментира Петков.
 
По думите му загубите по пипера могат да достигнат и 50%. Съществуват и редица препарати, които могат да решат проблема. Такива са например Пролектус, Скудо Терм, Рейм Золфо, Дитан М 45 и др. Разбира се, изготвянето на подходяща схема за различния вид стопанство е от особено значение за превенцията от заболяването.
 
Според експерти, за да има ефект третирането с химически препарати, се препоръчва нападнатите плодове бързо да се оберат и да се закопаят извън посева. Това се налага, защото спорите на гъбата се разнасят и от най-малкото въздушно течение и бързо заразяват през рани здравите растения.
 
 
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!