Преди 113 години в сърцето на Добруджа е създадено земеделско училище. В момента в него се обучават 220 ученици в специалностите агроекология, механизация на селското стопанство, фермерство, озеленяване и цветарство. Възпитаниците на учебното заведение извършват практиката си върху 1770 дка, предоставени от Държавния поземлен фонд. Нивите са разположени на 35-40 км от областния център Добрич. 
 
 
„Това е първото земеделско училище в Добруджа и третото в страната след Образцов чифлик и Садово”, разказва историята директорът инж. Господин Господинов. Близо 3 млн.700 хил. дка е обработваемата земя в Добруджа и това изисква добре обучени кадри. „Агробизнесът проявява интерес към нашите ученици. Те бързо си намират работа или продължават с висшето си образование, а често съвместяват обучение и работа”, допълва още инж. Господинов. Осигуряването на нова техника за обучение на възпитаниците на гимназията е сериозно изпитание за ръководството на училището. 
 
„В момента наистина се усеща голям глад за механизатори, за водачи на комбайни и трактори, но най-значимият проблем е нашата техника. Фермерите искат да наемат добре обучени механизатори, грамотни за новите и модерни машини и ние се стараем да отговорим на потребностите им”, разясни още директорът. През последните две години Професионалната гимназия по аграрно стопанство успява да купи със собствени средства и чрез дарения земеделска техника.
 
Така учебното заведение се оборудва със сеялки, торачки, GPS-навигации, доилни агрегати, пчелни кошери и др. „Разполагаме със съвременни машини за почвообработване, но все още нямаме комбайн, с който да прибираме реколтата от пшеница, царевица и слънчоглед”, уточни още инж. Господинов. 
 
За да подпомогне процеса на обучение, учебното заведение планира оборудване на работилница и лаборатория за диагностика и техническо обслужване на трактори и автомобили. Всичко това ще се случи по проект от Националната програма „Модернизиране на системата на професионалното образование“, спечелен през 2018 г. от специализираната гимназия на стойност 70 000 лв.
 
Предстои оборудване на нови кабинети по растениевъдство и животновъдство, както и работилница с електрохидравличен подемник. В нея ще се помещават още машина за баланс, монтаж и демонтаж на гуми за леки и лекотоварни машини, бутален компресор, стенд за почистване на горивната система на дизелови и бензинови двигатели. Предстои купуване на модул за диагностиката им, както и детектор за въглероден двуокис. „В края на 2018-а бяхме зарадвани със сумата от 100 000 лв., отпуснати от Министерството на образованието. Това са пари за ремонт на покрива за нова дограма”, уточни още инж. Господинов. 
 
 
Освен традиционните полски култури като пшеница, слънчоглед и царевица, учениците от ПГАС се грижат и за овощна градина. Преди 12 години тук са засадени ябълки, череши, круши и лозя. На опитното поле бъдещите земеделци отглеждат още редица билки като чимен, лавандула, риган, маточина и мащерка, за да се запознаят с ароматните подправки, които виреят на добруджанска почва. 
 
Предстои през март т.г. 20 ученици да посетят биологични ферми в Северна Италия, където ще проведат практическо обучение по проект от програма „Еразъм +”. На място те ще се запознаят с добрите практики в биорастениевъдството и животновъдството, както и с иновациите, внедрени в съвременната селскостопанска техника.