Продължителните дъждове повреждат реколтата от череши в Кюстендил и региона, заяви проф. Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие в Кюстендил, цитиран от радио Фокус. „Не искам да притеснявам черешоберачите и собствениците на черешови насаждения, но картината не е добра.

 

Повечето от сортовете, които узряват в момента се напукват и това става за часове. Това не е приятно. Препоръката е да се берат по-руйни череши, за да може да се реализират на пазара. В противен случай има опасност от пропадане на черешовата реколта”, заяви професор Домозетов.

 

Според Домозетов повреждането на реколтата е масово явление и ситуацията ще става по-тежка. Очакваното подобряване на времето и слънцето ще доведат до още по-бързо напукване на плодовете. Поради тази причина черешовата реколта трябва да се прибира много бързо, за да може да бъде оползотворена.

 

„Не бива да се изчаква въобще, трябва да започне масово прибиране на черешовата реколта. Все още някои търговци изкупуват и леко влажна череша, което позволява черешите да се берат и в момента, но тези които са за директния пазар, трябва да се обвиват в найлон, да се прекъсва за времето на валеж и след това отново да се бере. Черешите трябва да стигнат сухи до пазара, което ще позволи да се реализира по-висока цена”, каза Димитър Домозетов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!