Българският ветеринарен съюз (БВС) организира пресконференция на тема: „БВС сигнализира: Скандално! Защо практикуващите ветеринарни лекари, изпълнили държавната профилактична програма за 2016 г. няма да получат дължимото си възнаграждение?“. Събитието ще се състои на 21 декември от 10:00 часа в БТА. Това съобщи д-р Трифон Цветков, председател на БВС за Фермер.БГ.
 
 
По думите на д-р Цветков същността на пресконференцията е да запознае обществото с фактите относно изпълнението на Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите за периода 2016-2018 г. 
 
„Утре, 20 декември, ще проведем Национален съвет, на който ще предоставим тази информация и след решението му, ще го оповестим и на конференцията“, обяснява председателят на БВС.
 
Събитието произтича от решението на Държавен фонд „Земеделие“ за отпускане на ресурс от 15 млн. лева за изпълнението на Националната програма. 
 
„Бяхме изключително изненадани когато на връх нашия професионален празник разбрахме, че при приключване на годината и отчитане на резултатите, изненадващо възможностите за плащане от тези 15 млн. лева, са само 5 млн. и 72 хил. лева. Това, което питаме са къде са останалите пари, които явно са отклонени, но не по предназначение“, коментира още д-р Цветков. 
 
Според председателят на БВС неговите колеги не бива да бъдат ощетени, при положение, че се включиха в тежката битка срещу нодуларния дерматит и синия език, където именно България стана модел в Европа.
 
„Голямата заслуга е на всички тези хора, които реагираха моментално. Ние не заслужаваме подобно отношение“, заключи Трифон Цветков.