Световната икономическа криза не подмина морския бизнес в България. Оказва се, че в условията на криза експортът на зърно е основната дейност, която поддържа товарооборота на Варненското пристанище.

Българското корабоплаване до голяма степен разчита на износа на селскостопанска продукция и най-вече на зърно. Това заяви председателят на Българската асоциация на корабните брокери и агенти Никола Христов.

Общият товарооборот на Пристанище Варна, например, за 2008 година е бил 7,7 млн. тона, което е с 1,1 млн. тона повече в сравнение с предишната година. С най-голям дял за положителните резултати са зърнените храни, чиито обем се е увеличил близо четири пъти.

Въпреки обаче че износът на зърно е основната поддържаща сила на сектора в момента, няма как да се компенсира още дълго постоянно намаляващият износ на останалата продукция. Експортът на торове, например, през последните месеци е намалял с близо 70%. Експертите очакват „по-голям удар” върху морския бизнес през лятото.

 

Според МЗХ трета последователна година производството на хлебно зърно остава най-печелившото заради субсидирането на сектора и пазарната му реализация.

 

За да бъдат положителни показателите и занапред обаче, е необходимо административната тромавост при кандидатстване за финансиране да се намали значително, да се води реална борба с корупцията в сектора, както и субсидирането на отрасъла да бъде  навременно.