Производството на яйца в България в момента се държи основно на износа. Това заяви в интервю за Фермер.БГ председателят на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков. През тази година отворихме много сериозно пазарите към чужбина - основно към съседните държави Гърция и Кипър, посочи още той. 
 
Износът до определена степен спасява българските птицевъди, въпреки че цените са много ниски. Благодарение на износа, поне не намаляваме работната сила, не фалират и фирми, коментира Белоречков. 
 
250 лв е цената на 100 кг яйца или 13,9 ст.за яйце. Тези цени са на технологическата граница. Тоест производител, който не спазва технология на производство, купува по-скъп фураж или има проблеми от друго естество, той с тези цени няма да има печалба по никакъв начин, обясни председателя на Птицевъдния съюз.
 
Проблемите при българския пазар на яйца е от една страна евтиният, а често и контрабанден внос на яйца от чужбина, а от друга страна намаляващата консумация на яйца заради намаляващото население на страната.  
 

Очаквайте цялото интервю с Димитър Белоречков по-късно във Фермер.БГ!
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!