Има тенденция на увеличаване на изкупните цени на тютюн от сортовите групи Бърлей и Каба Кулак с 10 до 15 %. Това съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, цитиран от радио Стара Загора. В момента тече изкупната кампания на двата сорта тютюн. 
 
При сортовата група Басми, която се отглежда предимно в Южна България, изкупната кампания все още не е стартирала.
 
Между 70 – 80% е  реализиран сортът Виржиния, който се отглежда предимно в Централна и отчасти в ѝжна България. При него цените се задържаха като тези от миналогодишната кампания, посочи Цветан Филев. 
 
Развитието на сектор тютюнопроизводство  в България  до 2020 г. е гарантирано с извоюваните от българските правителства национални доплащания на килограм тютюн, което  дава сигурност и предимство за българските тютюнопроизводители пред останалите 13 страни в ЕС, производителки на тютюн в следващия програмен период до 2020 г., коментира още Филев. Според него отпадането на  европейските директни плащания за сектора след 2014 г. няма да се отрази на българските  тютюнопроизводители, защото и досега те не са получавали такива.  

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!