Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден или над 400 грама на човек. Изхвърлената храна е била отгледана върху близо 7% от земеделските земи в САЩ, а за производството ѝ са отишли хиляди милиарди литри вода.
 
 
Тази храна съответства и на 30% от дневния калориен прием на всеки американец. Най-много се изхвърлят плодове и зеленчуци - 39%, следвани от млечните продукти -17%, месото - 14%, и зърнените храни - 12%, съобщи БНР, като цитира информация от научното списание „PLOS ONE“. Тя се опира на правителствени данни и допитвания за разхищаването на храни в периода 2007-2014 г.
 
Сред продуктите, които най-малко се изхвърлят, са чипсът, олиото, сладкишите и безалкохолните напитки. „По-качествените хранителни режими включват по-големи количества плодове и зеленчуци, които се разхищават повече от другите продукти“, каза съавторката на изследването Мередит Найлс, която е асистент в Университета на Върмонт.
 
„Здравословното хранене е важно и носи много ползи, но колкото повече следваме тези режими, толкова повече трябва да осъзнаваме, че се пилее храна“, добави тя.
 
Това разхищаване отговаря на реколта, произведена с използването на над 350 000 тона пестициди и над 800 000 тона изкуствени торове всяка година, се казва в изследването.
 
Сред възможните решения на проблема се предлага потребителите да бъдат информирани как по-добре да съхраняват пресните плодове и зеленчуци, а усилията за предотвратяване на хранителното разхищение да се включат в правителствени програми.