Досегашният служебен министър на земеделието в оставка Иван Христанов е освободен от длъжност. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на Министерски съвет. 

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Иван Христанов беше ключова фигура в правителството на Кирил Петков, след като инициира проверките за нарушения на ГКПП Капитан Андреево и  се опита да утвърди ролята на Агенцията по храните като орган, който да има инструментална роля при спиране на тежки дългогодишни измами.

Битката за „Капитан Андреево”: Управляващите са решени да стигнат до Европейския съд

В профила си в социалните мрежи Христанов изтъкна 7 неща, в чието реализиране има водеща роля, а именно:

- увеличаване на националното съфинансиране на селските райони до рекордните 2.2 милиарда евро, или 60% от общото финансиране, към което ЕС отпуска 1.41 милиарда евро. Това е огромна стъпка спрямо 15-20% досега и заявява България като държава, която е готова да инвестира смело в собствената си устойчивост.
- увеличаване на КОВИД помощите за земеделието от 72 на 144 милиона, в най-тежкия за страната момент.
- началото на въвеждане на модели, по които ставките за помощи се определят на база технологични карти, а не чрез натиск на хора, близки до властта.
- въвеждане на модел на работа на дирекциите, базиран на бърза и пряка комуникация, вместо досегашния силно фрагментиран модел на (не)комуникация.
- установяване на политика на постоянен диалог с браншовите организации, фермери и преработватели.
- увеличение на мизерните заплати на Изпълнителна агенция по горите, Изпълнителна агенция за борба с градушките и Българска агенция по безопасност на храните. И трите агенции са тежко декапитализирани откъм човешки капитал, застаряване има именно при качествените професионалисти, а младите не са привличани.
- утвърждаване на ролята на БАБХ като орган, който има инструментална роля при спиране на тежки дългогодишни измами и възстановяване на доверието в трапезата.

Нарушенията на "Капитан Андреево" вече са в ГДБОП

”Благодаря на земеделците и поднасям извиненията си за проблемите, чието решение не успяхме да реализираме! Благодаря и на колегите си, на експертите и хилядите хора, които се мотивираха от мисълта за отговорността, която носим! Благодаря и на десетките специалисти, народни представители и граждани, които ни помагаха извън администрацията на МЗм! Благодаря и на семейството си, които изтърпяха 7 месеца без почивен ден, без събота и неделя, без обичайното ми присъствие!”, добави Христанов.

Заедно с него постовете си напускат още петима заместници на досегашните министри. Това са Ивайло Яйджиев от Министерство на финансите, Лазар Лазаров от Министерството на труда и социалната политика, Владимир Върбанов от Министерството на транспорта и съобщенията, Александър Стоянов от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а Борислав Ганчев е освободен от длъжността заместник-министър на правосъдието.