Зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов внесе в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) папка с документи за нарушенията на ГКПП "Капитан Андреево". Христанов уточни, че в нея са всички налични данни до момента, свързани с пункта за проверка за нитрати във внасяните в страната плодове и зеленчуци, съобщи bTV.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Първите данни сред документите са още от края на 2011 година, когато отдаването на помещенията под наем от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е имало за цел да обслужи конкретни личности, обянсни зам.-министърът на земеделието. По думите на Христанов в папката с документи присъстват и имената на хората, направили т.нар. корупционна схема възможна, като сред тях има и служители на БАБХ. Същите документи ще се дадат и на прокуратурата.

"Сигнал ще бъде внесен и в ДАНС. С главния прокурор също поискахме среща, за да го запознаем лично с подробностите, макар да можеше да се самосезира по този случай по всяко време през последните 2 месеца.  
Новото, което установихме, е, че още в края на 2011 година помещенията на границата са били подготвени за отдаване под наем в условия на съмнителни икономически и оперативни ползи за България. За следващите 10 години държавата е получила 700 000 лв. от наеми, докато режийните разходи за сметка на Агенцията са били над 2 300 000 лв.", написа Христанов в профила си във Facebook.

Според поста му пропуснатите ползи за този период се оценяват на над 200 000 000 лв., а голяма част от обещаните инвестиции от наемателя се "доказани" с проформа фактури. Икономическите ефекти за държавата и облагодетелстваното лице са били лесни за прогнозиране още в края на 2011 г.

Все още служители на частни фирми, за чието присъствие на границата няма правно основание, са с неотнети пропуски и се разхождат свободно в зоната на ГКПП. Приканвам за пореден път Гранична полиция да предприеме действия по компетентност, написа още Христанов.

От 20 май БАБХ пое фитосанитарния и ветеринарен контрол на българо-турската граница върху стоки, вноса от трети страни за сметка на частната фирма "Евролаб 2011". Тя подаде жалби в съда, които бяха отхвърлени. Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов съобщи, че е получавал заплахи, а шефът на БАБХ проф. Христо Даскалов твърди, че му е предлаган подкуп от предшественика му Пламен Моллов.

По първоначални данни за десет години България е загубила около 1 милиард лева заради факта, че досега проверките са извършвани от частна фирма. В момента представители на Европейската комисия правят одит на пункта - резултатът от него се чака през есента.