Решението на съда поражда повече въпроси отколкото дава отговори”, заяви на пресконференция зам.-министърът на земеделието Иван Христанов по повод решението на Върховният административен съд (ВАС) за възстановяване дейността като оператор на „Евролаб 2011” на ГКПП „Капитан Андреево”.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Христанов обяви, че предстоят срещи с юристите на ведомството, за да се подготви отговор. По думите му, ако е възможно, ще се обжалва и излязлото решение на Административния съд София – град, в което се заключава, че сегашната заповед на директора на БАБХ  „не отменя Заповед № РД 09-1432/21.12.2012 г. на министъра на земеделието и храните, с която „Евролаб 2011“ ЕООД е определена за лаборатория, в която да се извършва официален контрол за остатъчни вещества от пестициди от плодове и зеленчуци.

Заповедта на министъра към 2012 г. е за лаборатория Евролаб към фирмата “Интерпред Еврологистик”, това е друго юридическо лице. В този контекст за нас е трудно да твърдим, че онази заповед обхваща дейността на това юридическо лице (бел.р. „Евролаб 2011”) и тази лаборатория”, отбеляза зам.-министърът и подчерта, че сигналите в ГДБОП, прокуратурата и ДАНС подсказват, че в края на миналата година е имало прехвърляне на активи и, че обявеният търг е бил преднамерено проведен, за да се спечели от този оператор.

Впечатление прави и изнесената от „Капитал” информация, че в същото време ВАС се произнася по три жалби на „Евролаб 2011”, в чието разпределяне и разглеждане участва лично председателят на съда Георги Чолаков.

Договорът на „Евролаб 2011” е сключен в условия на системни нарушения и пороци, битката не е загубена, но ще се проточи повече, заяви Иван Христанов пред bTV.

По-рано пред БНР Христанов увери, че управляващите са имали яснота за готвената тази седмица атака срещу тях в четири основни направления: „съсипването на репутацията на БАБХ като институция, съсипването на репутацията на проф. Даскалов, на Кирил Петков и моята”, каза той и заяви:

Това, което правим съответства на закона, противно на твърденията, че съдът бил свалил всички заповеди, това абсолютно не отговаря на истината. Дори в тази, в която се оспорва писмото на проф. Даскалов, едно от съдебните решения, тя не го сваля, а просто го връща към първоинстанционния съд за доразглеждане, където ще имаме възможност отново да защитим позицията на държавата.”

Нещо повече, от думите на Христанов стана ясно, че те са готови да стигнат дори до Европейския съд, ако решението на ВАС „не изглежда оперативно работещо”, и ще поискат тълкуване на регламента 625 и подчинените му регламенти. „Това може би ще стане бързо, съдейки по работата на ВАС“, посочи зам.-министърът. А докато няма тълкувателно решение от съда товаро-разтоварните дейности и контрола на ГКПП Капитан Андреево ще продължи да се извършва от БАБХ.

Премиерът в оставка Кирил Петков също коментира „бързата работа” на ВАС по случая: 

„Това е един от най-добрите примери защо ние трябва да продължим да се борим да имаме съдебна реформа. Докато този тип решения съществуват, аз се страхувам, че не сме довърши промяната. Това, че частната лаборатория на "Капитан Андреево" ще бъде потенциално върната от втората инстанция, означава, че има риск държавата да се лиши от едни 50 млн. лева приход на година. Какво означава това? Означава 6 детски болници, 15 областни болници, закупуването на 52 скенера за ЯМР или 6 хил. кувьози. Просто сега, вместо тези неща държавата да може да ги купи, ако остане това решение от ВАС, те ще отидат в печалбата на една частна фирма на границата”, заяви Кирил Петков на брифинг след заседание на Министерския съвет.