Три министерства в Италия подписаха указ за забрана на отглеждане на генетично модифицирана царевица, изтъквайки като основен аргумент загрижеността за околната среда и запазване на биологичното разнообразие, предаде Agri.eu. Забраната подписаха Земеделското министерсво, Мининистерството на околната среда и Министерството на здравеопазването на Италия.

Указът, който трябва да бъде обнародван в Италианския държавен вестник, за да влезе в сила, е насочен към GMO царевицата на Монсанто MON810 – един от двата генетично модифицирани организама, разрешени за отглеждане в Европа и единственият, който се отглежда с търговски цели. "Нашето селско стопанство се основава на биоразнообразието, на качеството, и това е към, което трябва да се стремим", съобщиха от аграрното министерство.

Италианската забрана ще бъде валидна за период от 18 месеца. Пет държави-членки на ЕС отглеждат ГМО царевица  MON810 на обща територия 129 000 хектара през 2012 г. Испания е най-големият производител, следвана от Португалия, Чехия, Словакия и Румъния. Франция наложи подобно временна забрана за отглеждане н ГМО през миналата година.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!